”Irrationell handel på börsen”
I USA sluter man nu leden inför måndagens planerade handel. Börser och banker planerar att återuppta handeln i New York under måndagen men räknar fortfarande med att hindren är många innan allt kan löpa som vanligt. Katastrofen har fört marknadens aktörer samman och investmentbanker som tidigare varit bittra konkurrenter ger nu varandra stöd rent praktiskt, skriver Financial Times. Bland annat har UBS Warburg gjort plats i sina lokaler i Stamford, Connecticut strax utanför New York, för att kunna ta emot konkurrenter som fått sina kontor förstörda.
I Stockholm har börsen på en vecka backat nästan sex procent, vilket ger ett tapp på 28 procent sedan årsskiftet, minus 43 procent på ett år och mer än en halvering jämfört med toppen i mars 2000.
”Det finns ett stort utrymme för mörkrets vänner nu. I tisdags försvann den sista optimisten. Det brukar vara ett säkert tecken på att börsen bottnat ut, kalla det ett early bull market”, säger Mats Qviberg, VD i Öresund.
Den handel som ägt rum på Stockholmsbörsen sedan i tisdags är inte värd att dra några växlar på för den som vill veta vad marknaden anser är köpvärt och inte. På säljsidan kan, grovt sett, tre större grupper urskiljas:
– Småsparare som tvingats sälja för att de legat för högt belånade – till stor del var det dessa som låg bakom börsraset på tisdagen, då börsen föll med 7,8 procent, direkt efter katastrofen.
– Stora aktiefonder har funnits på säljsidan, dock utan ”verkliga” säljmotiv. ”Det handlar inte om att de så plötsligt tror att en viss aktie är en dålig investering – istället har de i många fall sålt aktier som de annars hade tänkt behålla, för att de har varit rädda för uttag och därför velat förbättra sin egen likviditet”, säger en mäklarchef.
– Många institutionella placerare ägnat sig åt att nollställa sina positioner. ”Man har rensat på sina bord’, ägnat sig åt att avsluta de affärer man var halvvägs in i när katastrofen inträffade. I övrigt har fonderna agerat mycket professionellt och legat lågt, ingen tycks ha ägnat sig åt ’rysk roulette’ eller överdrivet spekulerande – inte heller hedgefonderna”, säger Per Helgesson på Nordea Securities.
På motsvarande vis kan inte heller dagens fall i Securitas, som strax efter lunch hade backat drygt fyra procent, ses som en ”verklig” kursrörelse baserad på fundamenta. Förklaringen kan istället ligga i att flera av de tyngre aktörer som blankat aktien, inte längre anser att det är någon idé att spekulera i nedgång utan säljer.
Som Ekonomi24 tidigare skrivit drevs kursrörelserna under den första tiden efter katastrofen till stor del av irrationella motiv vilket resulterade i nästintill omotiverad rörelser i vissa aktier. På samma sätt som grunden för säljrörelserna därmed inte är ”aktiva val” ska man inte heller stirra sig blind på vilka kurser som klättrat under veckan.
”Uppgången i Securitas var ett typexempel”, säger en mäklarchef.
”Den sade mer om att människor var skärrade och handlade på instinkten att ’säkerhet är bra’ än grundläggande fundamenta. Lite på samma tema pratar man om att Sandvik som en aktie som skulle gynnas av förestående krig, det är absurt.”
Stämningen på marknaden är minst sagt låg och osäkerheten är monumental inför USA-börsernas öppnande på måndag.
”Vi vet att det hittills inte har brutit ut något världskrig, men vi vet att vi är sårbara och att i princip vad som helst kan hända i helgen. Vill man hårddra läget kan man säga att vi tittar mer på CNN än på börsskärmarna just nu”, säger Anders Oscarsson, mäklarchef på Nordea Securities.
”Det är logiskt att ingen vill ta några positioner på marknaden. New York har varit stängd i fyra dagar och ingen vet vad som kan hända under helgen. Det kan smälla en bomb vart som helst”, säger Mats Qviberg.
”Men det påverkar ju inte de långsiktiga värdet på bolagen. Amerikanska centralbanken räddade aktiemarknaderna både 1987 och 1998. Det kommer den att göra den här gången också”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.