Jämställda löner splittrar LO

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen 2016. Det meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på onsdagen, enligt Kommunalarbetaren.

Avtalsrörelsen kommer därmed att skötas som enskilda förhandlingar av de 14 förbunden. Styrelsens förslag var enhälligt.

“Det här är inte enkelt, och inget annat än ett misslyckande”, konstaterar avtalssekreterare Thorbjörn Johansson vid LO:s representantskapsmöte på onsdagen. “Den frågan som splittrar oss är jämställda löner. Det är en fråga som har splittrat oss tidigare”, fortsätter han.

Johansson uppger att det har varit en stor oförsonlighet mellan förbunden. Som en “sista desperat åtgärd” kallades avtalsrådet in där en sluten omröstning under söndagen kom fram till att det inte fanns en gemensam färdväg framåt, säger han.

“Beskedet från LO är bekymmersamt men påverkar inte arbetsgivarnas utgångspunkt inför avtalsrörelsen. För att värna jobben och konkurrenskraften i svenska företag är det centralt att ett avtal inom industrin blir det normerande avtalet i avtalsrörelsen och fungerar som utgångspunkt för förhandlingar på andra avtalsområden”, kommenterar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne beskedet i ett pressmeddelande.

“Vi utgår från att samtliga förbund inom LO tar sin del av ansvaret för lönebildning och sysselsättning, trots att man inom LO inte har kunnat enas om ett gemensamt förhållningssätt inför avtalsrörelsen. Facklig huggsexa om lönerna skulle allvarligt försämra förutsättningarna Sveriges konkurrenskraft och för fler jobb”, fortsätter hon.

Nordea konstaterade i ett makrobrev på onsdagen, innan beskedet från Thorwaldsson, att “det finns tecken på ökade spänningar mellan de olika branschfacken, vilket kan leda till en stökigare avtalsrörelse och kanske också till högre löneavtal”.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.