Guld och gröna skogar

Lyxfällans Charlie Söderberg och bloggaren Jan Bolmeson ska hjälpa människor med privatekonomi. Men de marknadsför investeringar i ett bolag utan insyn, grundat av en ekobrottsdömd norrman med rötter i pyramidspelsvärlden.
Guld och gröna skogar - soderberg-bolmeson-700_binary_6954704.jpg

Jag heter Jan Bolmeson och jag tänkte prata om hur det är möjligt att tjäna pengar på ett etiskt, långsiktigt och hållbart sätt.”

Klockan är halv nio en tisdagskväll i december och precis som varje tisdag vid det klockslaget anordnar Better Globe ett webbinarium en nätsänd presentation av företaget och dess affärsidé.

De människor som loggat in för att höra Jan Bolmeson tala ser hans vänliga ansikte i en liten ruta i skärmens vänstra hörn. För privatekonomiskt intresserade svenskar är det en bekant syn. Bolmeson driver en av landets största ekonomibloggar, Rikatillsammans.se. Därutöver driver han en podd, en Youtubekanal och är en flitig föreläsare. Bolmeson är medförfattare till boken Gör ditt barn rikt, har samarbetat med nätbanken Avanza, varit med i TV4, SVT och Sveriges Radio samt intervjuats om sparande och investeringar i en rad svenska tidningar.

– Jag är kund hos Better Globe sedan 2008, säger han. Och äger över 10 000 träd.

Han berättar att Better Globe är ett vinstdrivande kenyanskt skogsföretag.

– Det man gör är att plantera träd i östra Afrika. På en etisk, hållbar och kommersiell grund. Det är alltså inte en välgörenhetsorganisation.

Bolmeson byter bild och börjar förklara hur den finansiella biten fungerar. Att köpa ett träd kostar 17 euro. De första fyra åren får man inga pengar för då ger träden inga grödor. År 5 till 19 får investeraren däremot 15 procents avkastning per år. Och när trädet huggs på det tjugonde året får man tio gånger pengarna. Och plötsligt har den ursprungliga investeringen på 17 euro förvandlats till 208,25 euro.

– Det motsvarar ungefär 13 procents avkastning per år, säger Bolmeson. Man brukar säga att börsen ger 7 till 8 procent på lång sikt, så det är ingen extrem avkastning.

Den kände ekonomibloggaren påpekar att det inte är riskfritt. Avkastningen är förväntad, pengarna är låsta under hela 20-årsperioden och i värsta fall kan man förlora allt.

– Men jag vill också vara tydlig med att de här riskerna inte är unika för Better Globe. Du ska inte lägga alla dina pengar här, men det ska du inte heller göra i en enskild fond eller aktie.

– Jag vet få andra sätt där man kan göra gott och dessutom ha den här möjligheten till avkastning. För mig är Better Globe verkligen en fantastisk investering.

Lyxfällanprofilen

Några månader efter Jan Bolmesons webbinarium i mars i år sitter Charlie Söderberg med en kopp te i Malaga, en hamnstad på Costa del Sol i Spanien. Det är förmiddag, solen skiner och utomhus är det 22 grader. Att döma av bilden han publicerar på den slutna Facebookgruppen Ett rikare liv, befinner han sig i ett rum med utsikt över Malagas pampiga katedral i den gamla stadskärnan.

Söderberg, som numera kallar sig för rikedomscoach, blev rikskändis redan 2006 när han dök upp i tv-rutan som en av två programledare för livsstilprogrammet Lyxfällan. Programserien, som sändes på TV3, rönte stora framgångar och belönades med tv-priset Kristallen flera gånger. Några år senare gick Charlie Söderberg vidare till konsumentprogrammet Plus i SVT och samma år tilldelades han Unga Aktiesparares pris, Årets finansiella folkbildare.

Söderbergs kändisskap har varit en framgångsfaktor för utbildningsföretaget Balans­ekonomi, som han driver tillsammans med vännerna Jan Bolmeson och Lennart Göthe (mer om dem senare). Enligt Balansekonomis egen hemsida når föreläsningarna tiotusentals människor som vill få ordning på sin ekonomi. Och för utbildningarna, som genomförs i tre ”akter”, får deltagarna betala 45 000 kronor.

Enligt Charlie Söderberg är det väl spenderade pengar.

– ”Är det värt det?” Vad fan ska jag svara på det. Det är klart att det är värt det! Ni kommer att tjäna in de här pengarna inom några månader, lovar han under en föreläsning.

Den växande populariteten har gett avtryck i räkenskaperna: Från 2008 till 2017 växte utbildningsföretagets omsättning från 2 miljoner kronor till drygt 20 miljoner.

Det är också lyckade affärer som Charlie Söderberg tänker på när han blickar ut genom fönstret mot Malagas katedral.

”Det är just affärens förmåga att föra olika delar av mitt liv framåt samtidigt snarare än att leva på bekostnad av andra delar av livet som jag gillar så mycket. Med åren ser jag att de affärer jag engagerar mig i långsiktigt är just sådana 1+1=4. Balansekonomi, Ett rikare liv, poddande, Better Globe osv.”

Det skriver han i ett inlägg i Facebookgruppen Ett rikare liv, som har över 10 000 medlemmar.

Såväl tv-profilen Charlie Söderberg som kollegan Jan Bolmeson sprider alltså budskapet om Better Globe. Och det har de gjort länge, närmare bestämt ett decennium. Redan 2010 beskrev Dagens Nyheter hur Balansekonomis kursdeltagare fick höra talas om den ”fantastiska” investeringen Better Globe under lektionerna. Ungefär samtidigt skrev Aftonbladet att ”personer som varit på föreläsningarna berättar att det finns affischer och reklam om Better Globe i anslutning till föreläsningarna”.

Att marknadsföringen gett resultat vittnar siffrorna om. Från 2006 till i dag har antalet Better Globe-investerare i Sverige ökat från 37 till närmare 17 000. Bara det senaste året har nästan 2 000 nya medlemmar anslutit sig.

pyramidspel

Better Globe har haft framgång i Sverige, men organisationen har rötterna i Norge, närmare bestämt i staden Moss söder om Oslo. Där bor grundaren Rino Solberg, en norrman som hunnit fylla 74 år. När han befinner sig i Norge, vill säga. Långa perioder vistas han nämligen i Kenya och Uganda.

En Youtube-film porträtterar honom i solhatt och khakigrön safariväst. Platsen är någonstans i Kenya, och Solberg står på dammig mark framför ett par hyddor av kvistar och grenar. Han berättar om Better Globe, hur vem som helst, var som helst, kan investera i träd och donationspaket som hjälper de riktigt fattiga. Vinden rasslar i mikrofonen. Han gör en gest med handen i riktning mot hyddorna och den torra marken.

– Vi är här för att visa er hur de lever i Kenya, de människor som vi arbetar med.

Solberg fortsätter att berätta om Better Globe som han, enligt egen utsago, grundade för att få ägna resten av sitt liv ”åt att utrota fattigdomen och korruptionen i Afrika”. Framtoningen i filmen är snudd på messiansk.

År 1974 åtalades sex nyckelpersoner i den norska grenen av Holiday Magic, däribland Rino Solberg, för grovt bedrägeri. Det rör sig om ett av världens mest kända pyramidspel. Organisationen, officiellt ett kosmetikaföretag, spred sig snabbt mot slutet av 1960- och början av 1970-talet från USA till stora delar av världen.

I Sverige etablerade sig det så kallade direkthandelsföretaget under 1970-talets början genom väckelseliknande rekryteringsmöten. Men trots att medlemmarna uppmanades till positivt tänkande förlorade majoriteten pengar och i Sverige fälldes Holiday Magic redan 1973 för brott mot marknadsföringslagen.

I denna organisation var alltså Rino Solberg en av nyckelpersonerna. Av artiklarna från 1974 framgår att de misstänkta utlovat möjligheter att tjäna orealistiska summor upp till 864 000 norska kronor, vilket motsvarar cirka 4 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde. Men åklagaren kom inte långt genom att peka på falska löften. Året därpå frikändes alla sex.

Green Planet

Det kan tyckas som ett stort steg att gå från kosmetikaförsäljning i Norge till trädplantering i Afrika. Och för Rino Solberg, vars hustru är född och uppvuxen i Uganda, hände det inte heller på en eftermiddag. Fröet såddes i början av 1990-talet då det gifta paret startade Solberg Children Help Organization, en organisation som skulle hjälpa barn i Uganda, och som sedermera blev Child Africa.

Först 2004 dök Rino Solberg upp som styrelseordförande i Green Planet Nordic Ltd med sloganen ”Making Money by Doing Good”.

I likhet med Holiday Magic beskrevs Green Planet som ett nätverksförsäljningsföretag. Men i stället för kosmetika skulle det säljas ett supergödsel, och snart blev det även trädplantering.

Organisationen applåderades inte av alla. Norwatch, en oberoende nyhetstjänst som granskar norska företags agerande i utvecklingsländer, började nagelfara verksamheten och belyste särskilt bristen på öppenhet. Medlemmarna som investerade pengar hade noll insyn i verksamheten.

Green Planet hamnade också under norska Lotteritilsynets lupp som misstänkte att organisationens upplägg stred mot lotterilagen. Efter fyra månader, sommaren 2005, kom frikännandet: Lotteritilsynet kunde inte slå fast att det handlade om pyramidspel, eftersom det trots allt pågick någon slags försäljning av varor och tjänster.

Det var visserligen ett glädjande besked för Rino Solberg, men verksamheten befann sig i utförsbacke. Ett år senare meddelade Solberg att Green Planet var nedlagt och att den nya verksamheten hette Better Globe. De medlemmar som förlorat pengar i det förra bolaget skulle få tillbaka dessa om de följde med till det senare. Solberg försäkrade också en annan sak, nämligen full insyn i alla räkenskaper. Better Globe skulle till skillnad från Green Planet vara helt transparent.

– Räkenskaperna ska vara 100 procent i ordning, och det ska inte finnas ett enda träd som vi inte ska kunna redogöra för, sa han till en journalist på Norwatch.

Green Planets kollaps blev aldrig en rättssak, däremot dömdes Rino Solberg kort därefter till 21 dagars fängelse för att ha underlåtit att föra räkenskaper i ett annat av sina bolag under två och ett halvt års tid. Enligt domen från Moss tingsrätt yrkades även näringsförbud. Men rätten ansåg att det var straff nog att Rino Solberg redan suttit i ”konkurskarantän” – en typ av tillfälligt näringsförbud – i två år.

Av dokumentet framgår också att Rino Solberg redan 1999 dömts till villkorligt fängelsestraff för skattebrott.

Better Globe-grundaren vände sedan sina ögon mot grannlandet Sverige. Det var ett tursamt beslut. För här mötte han Lennart Göthe, mannen som skulle få stor betydelse för Better Globes utbredning i Sverige.

Resurshuset

Lennart Göthe har presenterat sig som ansvarig för Better Globes svenska verksamhet och han äger 2 procent av Rino Solbergs norska företag, Better Globe AS.

År 2007, när han träffade Solberg för första gången, hade han redan byggt upp ett stort kontaktnät tack vare verksamheten som drevs via Resurshuset. Det var ett nätverk som skulle komma väl till pass.

Fröet till Resurshuset såddes av Göthe redan på 1990-talet. Då var inriktningen personlig hälsa och utveckling. Numera sysslar Resurshuset med bokföring, skattedeklarationer och rådgivning i ekonomiska frågor.

Någon gång vid millennieskiftet anslöt sig en ung Charlie Söderberg. Göthe blev snabbt både vän och mentor.

Under åren som följde utvecklade personerna runt Resurshuset den utbildningspedagogik som blev ett signum för Balansekonomis kurser. Göthe och Söderberg skrev en bok med titeln Ett rikare liv som publicerades 2006, och i samma veva dök båda författarna upp i Lyxfällan. Den förre som coach och den senare som programledare.

Duon blev en trio 2008 när Lennart Göthe träffade Jan Bolmeson under en kurs i Knistad i Västergötland. I ett inlägg på Facebookgruppen Ett rikare liv skriver Göthe: ”Direkt efter avslutad utbildning började Jan att jobba med oss och blev en partner i Balansekonomi AB. Några år senare blev han min närmaste affärspartner även i Better Globe …”

Intäktsmodellen

Det finns flera likheter mellan ovan nämnda Holiday Magic, Green Planet och Better Globe, däribland ett ersättningssystem som premierar rekrytering av nya medlemmar. Åtminstone att döma av ett raderat blogginlägg. Där skriver Jan Bolmeson:

”I Better Globe finns hävstången i form av MLM-affärsmodellen Binary Plan. I korthet handlar det om att du får provision på all försäljning som sker hos dina kunder OCH hos dina återförsäljares kunder.”

Men den som vill ha provision på både sin egen och sina ”ambassadörers” försäljning måste uppfylla en rad krav: köpa ett donationspaket, sälja två donationspaket till två nya medlemmar, betala årsavgiften på 65 euro för administration och säljstöd samt årligen köpa minst tio träd vid ett och samma tillfälle.

I sin blogg återkommer Bolmeson ofta till att målet med investeringar är att hitta ”passiva inkomster” och bli ”ekonomiskt fri”. Men Bolmeson påminner också om hur viktigt det är för honom att samtidigt ”göra gott”. Och vill man slå dessa två flugor i samma smäll så är Better Globes så kallade donationspaket att föredra. Det genererar mer intäkter till ambassadörer som Jan Bolmeson: ”När du får provision får du alltså 2 euro för varje sålt donationspaket och 1 euro för varje sålt träd.”

Och det genererar mer pengar till behövande i Afrika. Enligt Better Globes hemsida kostar numera ett donationspaket 53 euro. Det kan köpas vid enstaka tillfällen men investerare uppmanas att månadsspara, alltså köpa varje månad. Av de 53 euro som paketet kostar ska 19 euro, alltså hela 36 procent, gå till välgörenhet. Däribland till Child Africa, biståndsorganisationen som kontrolleras av det äkta paret Solberg.

Flera norska medier har rapporterat om Child Africa. Tidningen Bistandsaktuelt har till exempel skrivit att det försvunnit pengar ur organisationen. Under fem års tid ska det egna kapitalet ha reducerats med 2,6 miljoner norska kronor utan att någon motivering givits i årsredovisningarna.

Rino Solberg har förklarat de konstiga siffrorna med oerfaren redovisningspersonal och flera elavbrott som fått organisationens datorer att krascha.

Men granskningen har fortsatt och så sent som i höstas sände norska TV3 programmet Svindeljegerna, som avslöjade att Child Africa låtit telemarketingföretaget Bistandshuset AS samla in pengar till organisationen. Bara en fjärdedel av pengarna gick till Child Africa. Resten, 75 procent, gick till Bistandshuset, som Child Africa tidigare varit stor­ägare i.

Och kritiken kommer inte bara från media. Sedan 2014 är Child Africa uppsatt på norska Insamlingskontrollens OBS-lista. Där hamnar biståndsorganisationer som inte lever upp till kravet om att minst 65 procent av de insamlade medlen når fram till de behövande. Enligt kontrollorganet går inte ens hälften av Child Africas pengar dit de ska och därför varnar Insamlingskontrollen på hemsidan: ”Du uppmanas därmed att inte ge pengar.”

Men att det varnas för Child Africa i Norge nämner inte Better Globes ambassadörer som uppmanar investerare att via donationspaketen skänka pengar till organisationen. Helst varje månad.

Försiktigare marknadsföring

Numera är Balansekonomis företrädare försiktigare med sin marknadsföring av Better Globe, och den officiella policyn är att Balansekonomi inte ger tips eller råd om investeringar. Men det ges råd via andra kanaler som är relaterade till utbildningsföretaget.

På Facebookgruppen Ett rikare liv har Lennart Göthe skrivit en mängd inlägg om företaget. Ibland presenterar han sig som enbart kund och ofta dyker han upp i kommentarsfältet när en medlem nämner pensionssparande, barnsparande eller egna investeringar.

Som när en deltidsarbetande, ensamstående tvåbarnsmamma nyligen skrev att hon fått ett arv.

”Givet att det bara är 3 dagar kvar på året skulle jag tveklöst ta knappt 30 000 och säkerställa att du via Better Globe gör den bästa dealen som de har att erbjuda. Det innebär 2 676 euro och ger dig 164 träd som planteras i Uganda och som ger dig en samlad avkastning tillbaka om 34 153 euro fördelat över 20 år. 15 procent per år kan man enkelt säga.”

Längst ner i inlägget hade han lagt in en referenslänk. ”Antingen mejlar du mig eller så gör du din egen registrering via denna länk. Lätt som en plätt.”

Även Jan Bolmeson har blivit försiktigare med den officiella marknadsföringen på bloggen Rikatillsammans. Detta efter den sporadiska kritik som riktats mot Better Globe genom åren. Framför allt har han rensat bort i princip all information om multi-level-marketing och hävdar numera att han endast får en euro per sålt träd och 2 euro per sålt donationspaket.

Jan Bolmeson vill inte gå in på detaljer, när Affärsvärlden frågar om Better Globes ersättningsmodell.

– Sådana frågor får du ta med Better Globe. Jag vill inte gå in på hur samarbetsavtalet ser ut. Min relation med Better Globe har varit samma i alla år. Jag har varit en säljare. Jag har ett samarbetsavtal. Och jag får betalt per sålda träd. Punkt.

På frågan om han får betalt på annat sätt av Better Globe – utöver den rena träd- och donationspaketförsäljningen – svarade han via mejl: ”Jag har fått avkastning på mina egna träd. Sedan har jag vid några tillfällen hjälpt Better Globe med deras hemsida på konsultbasis.”

I ett långt inlägg på bloggen Rikatillsammans, publicerat efter att Affärsvärlden ställt frågor, medger Jan Bolmeson att han har tjänar pengar på att rekrytera andra ambassadörer samt att han får provision på provision: ”Det betyder bland annat att jag får provision för både direkt och indirekt försäljning i enlighet med villkoren i ambassadörsavtalet”, skriver han.

Och samarbetet med Better Globe beskrivs nu som något betydligt mer än att han får betalt per sålda träd.

”Inom ramen för ambassadörsavtalet har jag även på senare år hjälpt till med kund­event utbildningar, resor, webbinarium och informationsmöten samt även med utveckling av hemsida, kundservice, varit i kontaktperson för nya kunder i Sverige och annat som ambassadörsavtalet har krävt av mig. Det betyder att jag även har hjälpt och hjälper andra ambassadörer i deras Better Globe-arbete.”

På bloggen meddelar Jan Bolmeson nu också att han har valt att tills vidare stänga ned sin sponsrade länk med hänvisning till hot och näthat: ”Jag rekommenderar inte längre och ger således inga nya läsare möjligheten att bli kunder till Better Globe via bloggen.”

Hemlig årsredovisning

Budskapet fortsätter dock spridas via webbinarier, Facebookgruppen Ett rikare liv och säljmöten. Och ambitionerna skruvas upp. Nyligen presenterade Rino Solberg en ny vision: att till år 2044 plantera lika många träd som det då finns människor på jorden (runt 9 miljarder är ett vanligt estimat). Våren 2019 hade företaget enligt egen utsago planterat drygt två miljoner träd.

För att klara av att plantera ett så hisnande stort antal träd måste norska säljbolaget Better Globe AS samla in ännu mer pengar. De senaste fyra åren har företaget ”plockat in” 123 miljoner norska kronor i något som liknar en ständigt pågående nyemission, utan prospekt och sistadag för teckning.

Och det går bättre och bättre. I fjol drog det norska bolaget in 56 miljoner norska kronor, en ökning med 72 procent från föregående år. Närmare 90 procent av dessa miljoner slussades vidare till det kenyanska bolaget Better Globe Forestry, där möjligheten till insyn är noll; kenyanska årsredovisningar är inte offentliga handlingar.

Jan Bolmeson har sagt att svenska kunder kan få se rapporten på plats i Resurshusets lokaler. Få har dock gjort det, och de som säger sig ha sett den kan inte avslöja innehållet eftersom de skrivit på ett sekretessavtal.

När Affärsvärlden frågar efter årsredovisningen blir svaret från Rino Solberg nej.

Ett annat frågetecken gäller hur mycket träden egentligen är värda. Better Globe planterar ett antal olika sorter, men upp­emot 80 procent utgörs av virkesträdet mukau. Företagets ambassadörer liknar mukau-träden vid afrikansk mahogny och hävdar att de är värda hela 400 euro. Men enligt en rad bedömare är odlingen av mukau i sin linda. Alla förutsägelser är således spekulationer, men experter anger ett spann på 87 till 291 euro per träd.

Dessa prognoser samt det faktum att upp till 36 procent av investerat kapital (vid köp av donationspaket) ska gå till olika välgörenhetsprojekt, skapar frågor avseende Better Globes möjligheter att få ihop kalkylen.

Hittills har bolaget betalat ut den 15-procentiga avkastningen till sina kunder varje år sedan 2010. Men eftersom räkenskaperna är hemliga är det omöjligt att veta om pengarna tas från den avkastning träden ger, eller om nya medlemmar varje år betalar dem som varit med längre.

Rino Solbergs svarar på ett fåtal frågor innan han avbryter kontakten med Affärsvärlden. Senare skriver han i ett mejl: ”Man är upptagen av att framställa mig som kriminell trots att jag aldrig varit inblandad i något kriminellt, varken på 70-talet eller senare”.

Rino Solberg hänvisar också till en sajt som berättar ”sanningen” om det han gör i Afrika.

Där radas norrmannens alla utmärkelser upp. År 2017 blev Solberg till exempel utnämnd till ”Most Innovative CEO Kenya” av CV-Magazine. Redan året därpå blev Better Globe utnämnt till ett av årets ”20 Most Admired Companies” av tidningen Mirror Review. De intervjuade Rino Solberg under rubriken ”Better Globe: Afrikas Messias”. Som grädde på moset blev Solberg samma år utnämnd till ”Man of the Year” av tidningen Worldwide Business Magazine.

Samma år som han utnämndes till Kenyas mest innovativa vd delade CV-Magazine ut ytterligare tio ”Executive Awards” bara på bokstaven S. Företaget bakom Mirror Magazine hade bara existerat i tre månader när de utnämnde Rino Solberg till ”Afrikas Messias”. Och Worldwide Business Magazine då? Jo, det finns en aktiv person i företaget som driver sajten. I fjol omsatte han knappt 800 000 kronor och en av de största kostnadsposterna var användning av hemmet som kontor.

Ekonomiskt fri

Har Better Globe hjälpt trion Lennart Göthe, Jan Bolmeson och Charlie Söderberg att komma närmre målet att känna sig ekonomiskt fria?

Ingen av dem vill säga hur många träd och donationspaket de sålt.

– Som jag har sagt innan. 1 euro per sålt träd och 2 euro per donationspaket. Det har jag varit öppen med, svarar exempelvis Jan Bolmeson när vi frågar hur mycket pengar han har tjänat totalt på träd- och donationspaketförsäljningen.

Charlie Söderberg vill inte prata om Better Globe. I ett mejl skriver han: ”Av precis den anledningen att jag med jämna mellanrum anklagas för att tipsa om specifika affärer så har jag gjort det till en grundprincip att inte gå ut offentligt med vad jag äger och vad jag investerar i.”

Och Lennart Göthe förnekar att han är en säljare. I ett mejl skriver han: ”Jag berättar om Better Globe och de som vill bli kunder hos dem blir det. Inga pengar går genom mig i det sammanhanget.”

Men såväl gamla inlägg från Bolmesons blogg som den nyligen publicerade texten på Rikatillsammans indikerar att både Lennart Göthe och Jan Bolmeson fått betalt för såväl trädförsäljning som för att rekrytera nya säljare.

”Ambassadörsarbetet har jag ibland gjort via mitt eget bolag och ibland via ett bolag som jag är minoritetsägare i”, skriver Jan Bolmeson på bloggen.

Företagen som han talar om är Bolmeson Holding AB samt Better Globe Vision som 2018 bytte namn till Green Bee. Hur mycket av förtjänsten i Bolmeson Holding som provisionen står för är svårt att säga. Men sedan 2010 har företaget haft en total omsättning på närmare 17 miljoner kronor. Resultatet under samma period landar på drygt 7 miljoner. Intäkterna har växt kraftigt de senaste åren.

Better Globe Vision, som ägs till 90 procent av Lennart Göthe, har också haft en god utveckling. De senaste fem åren har företaget omsatt nästan 5 miljoner kronor och delat ut ungefär 2 miljoner, varav merparten har gått till Lennart Göthe.

Lennart Göthe tonar dock ned företagets koppling till Rino Solbergs Better Globe-företag: ”Ingen koppling alls mer än att det är ett företag som ägs av mig och där jag jobbar.”

Men svaret rimmar illa med ett inlägg av Jan Bolmeson där han beskriver syftet med Better Globe Vision: ”Det är ett svenskt aktiebolag vars enda verksamhet är att sälja Better Globe-träd på bland annat den svenska marknaden samt att utbilda andra ambassadörer.”

Ett globalt nätverk

Rino Solberg, född 1944, är grundare och styrelseordförande i Better Globe-företagen. Han har en bakgrund från pyramidspelet Holiday Magic och nätverksförsäljningsföretaget Green Planet.

Better Globe AS: Det norska säljföretaget sköter försäljningen av träd. Största ägaren är Rino Solberg med 35 % av aktierna. Lennart Göthe äger 2 %. Enligt norska Bolagsverket registrerades företaget 2008.

Better Globe Forestry Ltd: Till detta kenyanska företag slussas pengarna som säljbolaget Better Globe AS drar in. Better Globe Forestry planterar träden men tar sedan 2016 inte upp träden som tillgång i balansräkningen. Årsredovisningen är hemlig.

Better Globe Foundation: En stiftelse som startades 2016. När investerare köper donationspaket ska välgörenhetsdelen – 36 % – numera gå hit.

Child Africa: Biståndsorganisation som drivs av Rino Solbergs hustru. Enligt information från Better Globes ambassadörer går fortfarande pengar från Better Globe till Child Africa som står på norska kontrollorganet Innsamlingskontrollens OBS-lista.

Better Globe Vision Int AB (sedan 2018 Green Bee AB): Ägs till 90 % av Lennart Göthe via bolaget Hopikan. Bolmeson holding AB äger 10 %. Enligt tidigare uppgifter är syftet med bolaget att sälja Better Globe-träd samt utbilda andra ambassadörer.

Balansekonomi, utbildningsföretaget som enligt senaste röstlängden ägs av: Lennart Göthe via Hopikan AB: 11 %. Resurshuset AB som företräds av Lennart Göthe: 66 %. Jan Bolmeson via Bolmeson holding AB: 15 %. Charlie Söderberg via Kitsune AB: 2 %.

Rikatillsammans: Bloggen som drivs av Jan Bolmeson som marknadsfört och sålt investeringar i Better Globe fram till och med för några dagar sedan.

Ett rikare liv: En sluten Facebookgrupp med över 10 000 medlemmar som har kopplingar till utbildningsföretaget Balansekonomi – Charlie Söderberg är moderator och Lennart Göthe administratör.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.