Jansson: Oroande att handelskriget mellan Kina och USA eskalerat

Det är oroande att handelskriget mellan USA och Kina har eskalerat. Det sade vice riksbankschef Per Jansson i ett tal på onsdagen, då han radade upp ett antal aktuella frågor inför nästa penningpolitiska möte den 2 juli.

Han konstaterade att det råder en stor osäkerhet kring utvecklingen i omvärlden och de stora riskerna man ser där. En fråga som blir alltmer aktuell är styrkan i omvärldskonjunkturen, där det kommit allt fler tecken på dämpning.

“Den tyska motorn, främst industrisektorn, har fått en del grus i maskineriet. Fler och fler börjar nu tro att det är mer varaktiga problem, med en rätt tydlig nedgång”, sade Jansson.

Han tillade att ett element är att rätt mycket har att göra med handelskriget mellan Kina och USA, främst genom förgreningen till bilindustrin.

“Skulle det här börja slå mot bilindustrin skulle det slå hårt mot Tyskland och Sverige”, sade han.

Just när det gäller handelskonflikten kommer man inte ifrån att en eskalering har skett, “det här eskalerar helt klart”, enligt Jansson, som konstaterade att det är helt omöjligt att göra prognoser på vad Trump ska göra.

Positivt är dock att Trump och Kinas president Xi kommer att träffas vid G20-mötet i Japan, enligt vice riksbankschefen.

Beträffande brexit sade Jansson att han inte har något speciellt vettigt att säga om det.

Han tog också upp att läget i Italien är mycket oroande.

“Italien är ett jätteproblem”, sade han och noterade att landet inte bara har usel ekonomi utan också en banksektor med mycket stora skulder.

Italien har potential att äventyra hela eurosamarbetet med tanke på landets storlek.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här