Japans ekonomi återhämtar sig måttligt

Japans centralbank uppger att landets ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt som en trend. Det framgår av centralbankens senaste månadsrapport.

Det är i linje med budskapet som lämnades i samband med det penningpolitiska beskedet under gårdagen.

Det har dock gått att observera en nedgång i efterfrågan, efter de tidigare ökningarna inför momsskattehöjningen.

De internationella ekonomierna och då framför allt de mogna ekonomierna börjar återhämta sig, även om en matt utveckling delvis noteras. Exporten har på senare tid mer eller mindre planat ut.

Företagens fasta investeringar har ökat måttligt då företagsvinsterna har förbättrats. De offentliga investeringarna har mer eller mindre planat ut på en hög nivå.

Privatkonsumtionen och bostadsinvesteringarna har varit fortsatt spänstiga i trenden med förbättringar i sysselsättningen och inkomstsituationen, även om en efterföljande nedgång i efterfrågan i spåren av ökningarna inför momshöjningen har observerats.

Bank of Japan förväntar sig att ekonomin fortsätter att trendmässigt återhämta sig måttligt, samtidigt som ekonomin kommer

att påverkas av sänkt efterfrågan efter momsskattehöjningen, efter efterfrågeuppgången inför höjningen.

Exporten förväntas komma att öka måttligt huvudsakligen mot bakgrund av återhämtningen i internationella ekonomier. Konsumentpriserna stiger omkring 1,25 procent i årstakt och inflationsförväntningarna ser sammantaget ut att stiga, enligt centralbanken.

Bank of Japan tog häromdagen återigen ett enhälligt beslut om att lämna penningpolitiken oförändrad, i linje med förväntningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco