Johnson hotar med nyval 14 oktober

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hotar att kalla till nyval den 14 oktober om upproriska Tory-parlamentariker gör gemensam sak med Labour på tisdagen för att undergräva hans brexit-förhandlingsstrategi.
Johnson hotar med nyval 14 oktober - boris-johnson-700_binary_6970137.jpg

Det rapporterar Financial Times (FT).

Det brittiska parlamentet återsamlas på tisdagen och enligt FT kan omkring 15-20 konservativa parlamentariker komma att göra gemensam sak med Labour och andra oppositionspartier för att ta kontroll över underhusets agenda och anta en nödlag som stoppar premiärministern från att ta landet ur EU utan avtal.

Enligt Boris Johnson skulle detta förstöra hans förhandlingsstrategi eftersom övriga EU-ledare skulle tro att parlamentet var fast beslutet att stoppa brexit.

Efter ett extrainkallat regeringsmöte på måndagseftermiddagen ökade Johnson trycket mot rebellerna genom att klargöra att han, motvilligt, skulle söka nyval hellre än att begära ytterligare en ”meningslös” fördröjning av brexit.

”Jag vill att alla ska förstå att jag inte under några förhållanden kommer att be Bryssel om en fördröjning… Vi lämnar den 31 oktober, inga om och men”, sade han

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.