Juristen om Bonnesen i HD: Kommer påverka näringslivet

Juristen Thomas Eriksson välkomnar att Högsta Domstolen tar upp den fällande domen av Swedbanks tidigare VD Birgitte Bonnesen. "Det kommer få en påverkan på näringslivet framöver", säger Ericsson till Afv.
Juristen om Bonnesen i HD: Kommer påverka näringslivet - eriksson_bonnesen
Juristen Thomas Eriksson välkomnar att Högsta domstolen tar upp domen mot förra Swedbankchefen Birgitte Bonnesen. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Juristen Thomas Eriksson, som även är krönikör på Afv, har tidigare kritiserat hovrättens fällande dom av Birgitte Bonnesen.

Idag kom beskedet att Swedbanks tidigare VD har beviljats prövningstillstånd av Högsta domstolen.

“Det är jättebra att HD har tagit upp ett så principiellt viktigt mål till prövning”, säger Thomas Eriksson till Afv.

Prejudicerande mål

Det var i höstas som hovrätten dömde Birgitte Bonnesen till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri. Svea hovrätt gjorde bedömningen att Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med bankens rapport för tredje kvartalet 2018.

Thomas Eriksson förklarar att målet tas upp då det är prejudicerande.

“Det är relativt ovanligt att en person som har varit VD för ett börsnoterat företag döms för grovt svindel. Det är väldigt speciellt i det här fallet att det är på grund av någonting som hon inte sade eller att hon undanhöll den information som hon hade”, säger Eriksson och fortsätter:

“Dessutom då det inte fanns någon annan inom Swedbanks centrala funktion som verkar ha reagerat på att det skulle varit vilseledande eller grovt svindleri. Det blir lite som att Bonnesen får bära hela skulden för vad som har misslyckats i kommunikation. Och om det verkligen har varit straffbart enligt lagens bestämmelser i form av svindleri. Det är det som nu HD ska pröva.”

Vart går gränsen

Juristen tror att HD:s dom, oavsett utfall, kommer ha en påverkan på framtida situationer när någon lämnar ofullständig eller felaktig information.

“Hur pass strikt är bedömningen om det är straffbart eller inte? Vart går gränsen för svindleri?”

För svenskt näringslivs del kan HD:s utfall ha en inverkan på vilka yrkesroller man tar, och i vilka bolag.

“Vem kommer vara villig att ta på sig ett uppdrag för ett företag som kan hamna i en krissituation. Jag tror också att det kommer att få en påverkan på näringslivet framöver”, resonerar Eriksson.

Ifrågasätter hovrättens dom

Under våren har Bonnesens advokater skickat in Erikssons Afv-krönika ”Bonnesen-domen gör en höna av en fjäder – låt HD pröva”  i ett yttrande till Högsta domstolen. Där ställer sig Thomas Eriksson bland annat frågan om vem som egentligen var offret för det grova svindleri Bonnesen dömdes för.

“Jag tycker det finns flera delar i hovrättsdomen som man verkligen kan ifrågasätta”, säger Eriksson och upprepar att det är positivt att HD prövar fallet.

“Både om det är straffbart och vad som skulle vara en rimlig påföljd. Är det verkligen grovt svindleri? Eller är det bara svindleri av normala graden? I så fall kanske det skulle bli ett lägre straff som gör att hon inte får fängelse.”

Läs mer: 

Birgitte Bonnesen beviljas prövningstillstånd i HD

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.