”Kan inte utesluta en räntehöjning senare i år”

Sveriges ekonomi går som tåget och i och med de osäkra inflationsutsikterna går det inte att utesluta att Riksbanken höjer räntan redan i år, skriver Nordea i en kommentar på dagens siffror från SCB.
Svenska flaggan vajar med Strandvägen och Stockholm i bakgrunden. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under fredagen kom siffror från SCB som visade på att Sveriges BNP ökade med 0,3% i december, säsongsrensat och jämfört med föregående månad. För det fjärde kvartalet som helhet ökade BNP med 1,4% jämfört med kvartalet innan och 6,2% jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson, Susanne Spector och analytiker Gustav Helgesson skriver i en kommentar att siffrorna var starkare än väntat. Nordea trodde att BNP för det fjärde kvartalet skulle upp med 1,0% jämfört med kvartalet innan och 5.5% jämfört med föregående år. Riksbankens prognos var ännu mer blygsam. De trodde på en ökning på 0,6% jämfört med föregående kvartal och 4,6% jämfört med föregående år. Siffrorna indikerar även att BNP för helåret kommer komma in över såväl Nordeas som Riksbankens prognos.

”Under Q4 låg BNP på en högre nivå än prognoserna som gjordes innan pandemin bröt ut pekade på. Med andra ord kan man argumentera för att ekonomin är starkare än den varit om pandemin inte hade skett”, skriver analytikerna.

Nordea pekar även på att fredagens arbetslöshetssiffror från SCB också visade på en förbättring. Arbetslösheten i Sverige uppgick till 8,0% i december, under såväl Riksbankens prognoser som analytikerkonsensus. Dock minskade detaljhandelns försäljningsvolym, mycket på grund av av säsongsbetonade orsaker.

Handelsbankens chefsekonom: ”För tidigt med en räntehöjning”

”Sammantaget stärker den exceptionellt starka ekonomin vår syn på att Riksbanken snart kommer att minska vissa av sina stimulansåtgärder. Vi tror att Riksbanken kommer att minska sitt obligationsinnehav, med början redan i andra kvartalet, medan reporäntan kommer hållas oförändrad vid noll. Då inflationsutsikterna är osäkra kan dock inte en räntehöjning senare i år uteslutas”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.