Kan stödköp stoppa ett ras på Moskvabörsen idag?

Handeln med 33 aktier på Moskvabörsen drar igång idag efter att börsen har varit stängd sedan 25 februari på grund av Ukrainakriget. Nu stålsätter sig investerare för ett kaotiskt återöppnande efter en rad av begränsningar av handeln, enligt Bloomberg.
Kan stödköp stoppa ett ras på Moskvabörsen idag? - ryssland
Vasilij-katedralen i Moskva i Ryssland. Foto: Lise Åserud / NTB/TT

Det var igår som den ryska centralbanken Bank of Russia godkände att Moskvabörsen ska öppna för handel i utvalda aktier dag torsdag. Handeln kommer att ske i 33 aktier mellan klockan 09.50 till 14.00 Moskva-tid, vilket motsvarar klockan 07.50 till 12.00 svensk tid. Bland de aktier som kommer handlas finns tungviktare som bankerna Sberbank och VTB samt energibolag som Rosneft och Gazprom, skriver Finwire.

Blankning av aktier kommer att vara förbjudet. Öppettiderna för kommande dagar kommer att aviseras senare.

Moskvabörsen har varit stängd sedan den 25 februari, dagen efter att Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina

Internationella investerare kommer inte att kunna sälja aktier förrän den 1 april. Den ryska centralbanken har dessutom lovat att stödköpa aktier för upp till 10 miljarder dollar, motsvarande 94 miljarder kronor, skriver Omni.

Om huvudindexet Moex faller mer än 15 procent på tio minuter stoppas handeln, medan enskilda aktier kan falla upp till 20 procent innan handelsstopp inträffar.

Maxim Orlovsk, vd på den Moksvabaserade börsmäklaren Renaissance Capital, förväntar sig djupa fall inledningsvis följt av uppgångar när staten kliver in och stödköper, skriver Omni.

Uppdatering 08:40: Moskvabörsen har åter öppnat för handel om än med kraftiga restriktioner och RTS-index är ned med 5 procent efter att initialt varit ned med 14 procent. Det rapporterar flera medier. Indexet består av de 50 största ryska bolagen. Moex-index, som beräknas i rubel, stiger med över 10 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.