Kina: Soros startar krig mot yuanen

Kinesisk statsmedia anklagar den kände investeraren George Soros för att förklara krig mot den kinesiska valutan. Det rapporterar The Guardian.

Det var i en intervju i Davos förra veckan som George Soros sa att en hårdlandning för Kinas ekonomi var praktiskt taget oundviklig. Miljardären pekade på deflation och överdrivna skulder som orsaker till nedgången.

Den normalt stabila yuanen har kommit under press på senare tid och myndigheter har spenderat hundratals miljarder dollar för att försvara valutan.

Nyhetsbyrån Xinhua säger på onsdagen att Soros har förutspått ekonomiska svårigheter för Kina flera gånger tidigare. ”Antingen har blankarna inte gjort sin hemläxa eller så /…/ försöker de avsiktligt skapa panik för att göra en vinst”, sa Xinhua.

Tidningen Peoples Daily skriver att Soros offentligt förklarat krig mot Kina. Enligt tidningen har Soros sagt att han tagit positioner mot asiatiska valutor.

I vissa länder anses George Soros enorma handel ha bidragit till den asiatiska finanskrisen 1997. Under 1990-talet tog han positioner mot Bank of England som förgäves försökte försvara pundet. Soros valutaspekulationer anses även ha bidragit till den svenska kronkollapsen 1992.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här