Soros om nätjättarna: Ett hot mot samhället

Facebook och Googles påverkan på demokratin kan få långt gående konsekvenser, enligt miljardären George Soros. ”Deras dagar är räknade”, säger han.
Soros om nätjättarna: Ett hot mot samhället - facebook-soros-google-700_binary_6895354.jpg

Facebook och Google har blivit ett ”hinder för utveckling” och är ett ”samhällshot vars dagar är räknade”, sa George Soros under torsdagen på World Economic Forum i Davos, enligt en transskription av talet.

– Gruv-och oljebolag exploaterar den fysiska miljön; sociala medier-bolag exploaterar den sociala miljön, sa den ungersk-amerikanska finansmannen i talet.

Utöver att snedvrida demokratin så ”vilseleder sociala medier deras användare genom att manipulera deras uppmärksamhet och rikta den mot deras egna kommersiella intressen”. Det ”kan få stora konsekvenser, framförallt för ungdomar”, enligt Soros.

– Detta är särskilt skamligt eftersom sociala medier påverkar hur folk tänker och beter sig, utan att ens vara medvetna om det. Detta har långt gående konsekvenser på demokratins fungerande, speciellt för integriteten i partival.

Han varnade för en ännu värre framtid om datarika internetföretag som Facebook och Google slår ihop sin egen datakontroll med den statliga bevakningen – något som redan finns i flera länder, bland anat Filippinerna.

– Detta kan mycket väl sluta med en total kontroll av samhället, på ett sätt som varken Aldous Huxley eller George Orwell någonsin hade kunnat föreställa sig, sa han.

Han beskrev företagen som ”väldigt mäktiga monopol”, och sa att de förmodligen inte skulle ändra sitt beteende utan reglering.

– Internetmonopolen har varken vilja eller incitament att skydda samhället mot konsekvenserna av deras agerande. Detta gör att de har blivit ett hot och det faller på de reglerande myndigheterna att skydda samhället mot dem, sa han.

Han tillade att Davos var en bra plats för att meddela att internetjättarnas ”dagar är räknade”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.