Kinnevik årets mest jämställda bolag

Investmentbolaget Kinnevik tilldelas årets Allbrightpris, skriver Allbright.
Georgi Ganev, VD för Kinnevik.
Georgi Ganev, VD för Kinnevik. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

2019 införde Kinnevik riktlinjer för att främja jämställdhet och mångfald och enligt Allbright är nästan samtliga jämställdhetsmål uppnådda. Bland annat har Kinnevik nu en jämställd ledningsgrupp och har dessutom infört en ambition om jämställda investeringar. Därför har bolaget nu korats till årets mest jämställda.

Analyshus sätter köp på Investor och Kinnevik: ”Juvel”

”I Kinnevik ser vi ett bolag med mångfald som affärsstrategi. De har tagit till sig av moderna studier som visar hur blandade grupper tenderar att fatta bättre och mer genomtänkta beslut. Att Kinnevik dessutom verkar inom många onoterade bolag är inspirerande för framtiden. Vi kanske kan hoppas på en ny svensk standard. Det borde verkligen inspirera många andra investmentbolag”, säger Maija Inkala, talesperson för stifltensen Allbright.

Utöver det interna arbetet jobbar Kinnevik med jämställdhetsfrågor även utanför bolaget. Bland annat har en tiondel av Kinneviks investeringsbudget öronmärkts till bolag grundade av kvinnor.

Men Allbright uppmärksammar även andra bolag i sitt jämlikhetsarbete. It-företaget Dustin och bostadsplattformen Hemnet var också finalister till Allbrightpriset

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors sparande ökar

” Gemensamt för samtliga finalistbolag är att de är moderna teknikbolag som representerar nytänkande i att bygga bolag i näringslivet. De ligger i framkant hur de gör affärer, men också i hur de leder och organiserar sina företag. Årets finalister har visat att de i sina affärer ser mångfald som en avgörande fråga”, säger Inkala.

Allbrightpriset delas varje år ut till börsens mest jämställda bolag. Stiftelsen Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet.

Juryn bestod av:
Brandon Sekitto, medgrundare Nodnarb
Caroline Farberger, vd Ica Försäkring
Deqa Abukar, medgrundare Bling Start-Up
Johan Oljeqvist, vd Fryshuset
Lili Assefa, vd Assefa Communication
Michaëla Berglund, vd Michaël Berglund samt ordförande Allbright
Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades samt grundare Allbright