Kinnevik och Munters pressas på börsen

Stockholmsbörsen inledde torsdagen något lägre efter onsdagens sidledes utveckling som följde efter sex uppgångsdagar i rad. Nedgången var i linje med en lätt vikande tendens på andra Europabörser.

Klockan 09.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.589. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Oljepriserna rekylerade upp kraftigt under morgonen. Uppgifter om attacker mot tankerfartyg i Mellanöstern har skapat utbudsoro. Lundin Petroleum var upp 1,3 procent

Kinnevik sjönk 2,0 procent efter att ha beslutat att dra tillbaka sitt säljerbjudande av aktier i teleoperatören Millicom med hänvisning till rådande marknadsförhållanden. Investmentbolaget meddelade i början av förra veckan sin avsikt att i ett särskilt erbjudande i USA sälja 11 miljoner Millicom-aktier och sedan dela ut resten av sina aktier i teleoperatören till Kinneviks ägare.

“Vi hade affär i går kväll som inte motsvarande våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken”, sade Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt. Millicom steg å sin sida 6 procent.

Munters föll 9 procent efter att Nordic Capital i ett auktionsförfarande sålt aktier för 44 kronor styck, motsvarande 10 procents rabatt mot onsdagens stängningskurs. Nordic Capital har därmed minskat sitt innehav från 50,1 till 36,5 procent. Munters-aktien har i år återhämtat en del av den svaga kursutvecklingen sedan börsnoteringen för två år sedan.

Högst omsatt av aktierna i OMXS30 var Swedish Match som steg 0,7 procent. En storpost har mäklats av SEB Enskilda. Affärsvärlden rekommenderar köp i sitt senaste nummer. Tidningen anser att bolaget med det tobaksfria nikotinsnuset Zyn har ett högintressant tillväxtben under många år framöver.

Soltechs aktie sken upp 6 procent efter att solenergiföretaget uppgett att tre dotterbolag haft ett mycket framgångsrikt andra kvartal 2019.

Medivir har, när de sex första patienterna med långt framskriden cancer i levern analyserats, sett tidiga effektsignaler mätt som DNA-skador vid behandling av ökande doser av läkemedelskandidaten MIV-818. Aktien steg 4,7 procent.

Cortus Energy klättrade 11 procent efter att Mangold i en uppdragsanalys givit ett köpråd.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.