Klarna-grundarna tappar mångmiljardbelopp

Victor Jacobsson och Sebastian Semiatkowski, grundare till Klarna, har fått se drygt 42 miljarder kronor gå upp i rök det senaste året. Detta baserat på den nya värderingen för Klarna som WSJ rapporterade om tidigare i veckan.
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Betallösningstjänsten Klarna har haft det tufft under våren då 700 anställda varslats och börsen gett techsektorn en riktig frossa.

Enligt den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal söker Klarna nu finansiering i en runda som värderar Klarna till 6,5 miljarder dollar, motsvarande 67 miljarder kronor. Enligt tidningen är fintechbolaget just nu i en förhandling om att ta in cirka 650 miljoner dollar, där det mesta av kapitalet skulle komma från befintliga delägare. Det är ett rejält tapp sedan juni förra året då bolaget värderades till 45,6 miljarder dollar, cirka 377 miljarder kronor.

En presstalesperson för Klarna uppger för Affärsvärlden att WSJ:s värdering är ”spekulation och ingenting som bolaget kommenterar”.

För medgrundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski slår den nya värderingen, förutsatt att WSJ:s källor stämmer, hårt mot deras förmögenheter.

Av den amerikanska affärstidningen Forbes rankas de som några av världens rikaste personer. De gjorde debut på Forbes ranking över miljardärer år 2021, då Victor Jacobssons förmögenhet värderades till 2,7 miljarder dollar och Sebastian Siemiatkowski till 2,2 miljarder dollar. I februari 2022 värderades deras förmögenhet, som till nästan 100% består av sitt innehav i Klarna, till 4 miljarder dollar respektive 3,2 miljarder dollar.

Klarna tappat 85%

VD:n Sebastian Siemiatkowski äger drygt 6,89% av bolaget innan eventuell utspädning av aktierna enligt Holdings och hans ägande skulle i så fall vara värt 4,6 miljarder kronor idag. För ett år sedan var hans Klarna-aktier värda drygt 26 miljarder kronor.

Victor Jacobsson lämnade bolaget redan 2012 men har ett ägande på 6,78% av Klarna enligt Holdings, är värdetappet på 85% nästan samma.

Knut Frängsmyr, som tidigare var vice-VD för fintechbolaget och numera är styrelseordförande för Budbee, äger Klarna-aktier kring 0,23% i bolaget, enligt Holdings. Idag är det innehavet värt 15 miljoner kronor, för ett år sedan landade värderingen på  86 miljoner kronor.

Niklas Adalberth, var vice VD på Klarna fram till 2015, äger drygt 0,07% av företaget enligt Holdings. För ett år sedan skulle det innehavet vara värderat till 26 miljoner kronor. Idag är det istället värt 4,7 miljoner kronor. Niklas Adalberth var också medgrundare men har successivt sålt av sitt innehav över åren för att istället investera i bland annat start-ups.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.