Klartecken för Daimlers självkörande lastbil

Daimler har erhållit godkännande från den amerikanska delstaten Nevada om att få rulla ut sin självkörande lastbil Freightliner Inspiration Truck på vägarna, skriver IDG.

Lastbilen styrs av det självkörande systemet Highway Pilot System, som är utrustad med kameror, radar och andra sensorer. Tanken är att det självkörande systemet ska ansvara för att lastbilen håller sig i rätt fil, har koll på den lagliga hastigheten och är på säkert bromsavstånd från fordonet framför sig. Det i sin tur ska underlätta för föraren att fokusera på andra saker som att undersöka lasten, planera resan och schemaläggning.

Vid sidan av Daimler håller även Scania sedan två år tillbaks med att utveckla en egen version. I bolagets framtidsvision är föraren tänkt att kunna sitta bekvämt tillbakalutad i hytten med fokus på information som visas på vindrutan medan lastbilen kör av sig själv.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.