Kommentar: Avmattning för H&M i september

H&M-chefen Karl-Johan Persson flaggar för att försäljningen tappar fart nu i slutet av september. Det kan bädda för fortsatt oro på börsen.
Kommentar: Avmattning för H&M i september - calle-froste-hm-700_binary_6874344.png

H&M-rapporten på torsdagsmorgonen kom in ungefär som analytikerkollektivet väntat sig. Den viktiga bruttomarginalen föll till 51,4 procent, att jämföra med analytikernas prognos på 51,6 procent och 54 procent under fjolårets tredje kvartal. Resultatet efter finansiella poster under bolagets tredje kvartal föll samtidigt ihop till 5 016 miljoner kronor, en nedgång med 20 procent från fjolåret.

För H&M-kremlologer är emellertid Karl-Johan Perssons ord om övergången från butiksförsäljning till onlineförsäljning av större vikt. Och här har H&M inte nått ända fram. Sedan tidigare har bolaget kommunicerat att varulagren vuxit bolaget över huvudet.

– Vår växande onlineförsäljning kompenserade dock inte fullt ut för minskad kundtrafik till butik på flera av våra etablerade marknader, vilket lett till att vår totala försäljningsutveckling hittills under året inte nått upp till våra mål. Detta är något som vi naturligtvis inte är nöjda med och som bland annat resulterade i att vi gick in i det tredje kvartalet med ett för högt lager, sammanfattar vd utvecklingen i rapporten.

Med realisationer i somras har bolaget som väntat lyckats förbättra varulagersituationen. Men nu flaggar Persson för att nya motgångar kan ha drabbat bolaget när han skriver att “vi mot slutet av september ser en viss avmattning i försäljningen”.

Den kommentaren i vd-ordet kan räcka för att skapa grogrund för ny oro på börsen. För hur stor är avmattningen? Och vilka marknader drabbas? Och hur stora lageruppbyggnader kan bedömare räkna med den här gången? Några säkra svar finns inte. Inte när e-handeln snabbt tar allt större andelar av marknaden och, med Karl-Johan Perssons ord, konkurrenslandskapet ritas om och nya aktörer tillkommer samtidigt som kundernas beteende och förväntningar ändras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight