Kommentar: EUs nej ingen större förlust för SCA

SCA lär inte gråta över EU-kommissionens nej till bolagets köp av det finska mjukpappersföretaget Metsä Tissue. Mjölken var nämligen surare än vad SCA trodde från början, affären är inte lika lönsam längre och behovet ur strategisk synvinkel är också mindre.

EU-kommissionens beslut att stoppa SCA:s köp av finska Metsä Tissue var ingen större överraskning. SCA-ledningen har varit pessimistiskt en längre tid och SCA-aktien rörde sig bara marginellt på beskedet.

Orsaken till att EU stoppar affären är att SCA på en rad hygienprodukter skulle ha fått en alltför dominerande ställning på den nordiska marknaden. Enligt EU-kommissionens taleskvinna Amelia Torres hade det inte varit omöjligt för SCA att erbjuda åtaganden som skulle ha gjort affären möjlig. Men SCA-ledningen har intagit en passiv attityd och sagt att ytterligare eftergifter hade gjort det hela till en ”oattraktiv affär”.

Förvärvet som offentliggjordes i maj förra året innebar att SCA köpte MetsäSerlas 65-procentiga andel i Metsä Tissue för runt 2,5 miljarder kronor. Sedan tidigare hade SCA köpt på sig knappt 20 procent av aktierna via börsen och tanken var att lägga bud på resten.

Huvudskälet bakom affären var att stärka positionen i Norden. I ett slag dubblerades marknadsandelen. En gynnsam bieffekt var att uppgörelsen hindrade konkurrenter som Georgia-Pacific och Kimberley Clark att få ett rejält fotfäste på den nordiska marknaden.

Varför är affären ett drygt ett halvår senare inte lika attraktiv? Och varför har inte SCA velat gå EU-kommissionens krav tillmötes?

För det första hade SCA tvingats att ge bort de bästa bitarna av Metsä Tissue för att få igenom affären. Nordenbolagen är de mest lönsamma och var huvudanledningen till SCA:s intresse. Det är på dessa marknader som EU tvingade SCA till eftergifter. Metsä Tissue tillgångar i Polen och Tyskland har låg lönsamhet och betydligt lägre prioritet.

För det andra har Metsä Tissue utvecklats svagare än väntat det senaste halvåret. Tillsammans med interna problem i bolaget skulle en affär ha krävt större strukturkostnader än vad SCA räknade med vid förvärvet. I niomånadersrapporten reserverade SCA 625 Mkr för en omstrukturering i samband med förvärvet. När affären nu blåses av kan reserveringen återföras till resultatet. För det tredje är behovet att hindra nya konkurrenter från att ta sig in på den nordiska marknaden är inte längre lika uppenbart. Efter Georgia-Pacifics köp av Fort James kommer bolagen sannolikt att koncentrera sig på att sy ihop fusionen. SCA äger dessutom fortfarande knappt 20 procent i Metsä Tissue vilket effektivt blockerar att MetsäSerla säljer sin post till någon stor SCA-konkurrent. Visserligen finns det en 125 Mkr stor break-up fee som Metsä Serla kan kräva om de kan bevisa att de lidit ekonomisk skada. Men sannolikt gör SCA rätt i som nobbar affären. Aktiemarknaden tog också lätt på beslutet. SCA-aktien föll 1 procent till 213 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.