Kommentar: Svår konst sälja som insider

Assa Abloys Vd Carl-Henrik Svanberg är inte bara börsens mest omtyckta VD. Nu har han dessutom lyckats med konststycket att sälja en stor aktiepost i Assa Abloy utan att det åtföljs av ett häftigt kursfall.

Assa Abloys VD har aktier till ett värde av en miljard kronor. I fredags sålde han en tiondel, hundra miljoner kronor. I likhet med många andra som sålt valde han en tidpunkt när aktiekursen i Assa Abloy står på topp en bit över 170 kronor. Det borde få vem som helst att dra öronen åt sig.

Kursfall på 5-10 procent har blivit legio när chefer, anställda och viktiga styrelsemedlemmar säljer av. Orsaken är enkel, folk i företaget som är insiders antas ha mer kunskap om bolagets framtidsutsikter än andra. Det har alltför många gånger visat sig vara sant.

I Assa Abloy uteblev det obligatoriska kursfallet. Möjligen hänger det ihop med det unika tilltaget att Assa Abloy anonserade försäljningen tillsammans med ett personligt pressmeddelande signerat Carl-Henrik Svanberg där han bedyrar sin långsiktiga tro på bolaget. För säkerhets skull bifogas Svanbergs mobilnummer.

Svensk näringsliv är full av exempel på det motsatta:

-1994 chockade dåvarande TV4-VD:n Björn Nordstrand aktiemarknaden genom att sälja sina optioner i TV4 och tjänade 80 miljoner kronor. Samtidigt avgick han som VD. Försäljningen skedde efter en framgångsrik börsintroduktion och uppgång i TV4-aktien. Efter försäljningen sjönk aktien och låg nedpressad under flera år, bland annat som en följd av att resultatet i TV4 utvecklades sämre än väntat.

-Sommaren 1998 sålde flera chefer i OM-gruppen optioner värda 140 miljoner kronor. Försäljningen skedde trots att hälften av löptiden återstod. Beskedet fick aktiekursen att falla. Därefter låg aktiekursen stilla i över ett år.

-Den före detta IT-miljardären Johan Stael von Holstein har sålt aktier i sitt Icon i omgångar. Varje gång har det utlöst kursfall. Problemen i Icon har därtil knappast uteblivit.

-Ledningen i Frontec sålde flera stora aktieposter i mars i år när aktiekursen stod på topp. Bland säljarna fanns bland annat Bengt Wallentin, före detta VD och styrelseordförande. Idag är bolaget värt en femtedel av nivån i mars.

-Även Framfabs grundare, med bland annat nuvarande VD Johan Wall, i spetsen har sålt av aktier. Det gjorde de i september när de för första gången fick lov att sälja. Då stod aktien i över 80 kronor. Försäljningen utlöste panik på aktiemarknaden eftersom informationen var bristfällig, ryktet sa att Johan Wall skulle sluta, och resultatutvecklingen för bolaget var osäkert.

Bolagens företrädare ursäktar sig ofta med att VD säljer av privatekonomiska skäl och att försäljningen absolut inte är kopplad till bolagets vinstutsikter. Med facit i hand är det inte ofta det visar sig stämma. Melker Schörlings försäljningar av aktier i Securitas, Assa Abloys systerbolag, hör till undantagen. Lärdomen blir att VD:s försäljning mer måste vara kopplad till bolagets verkliga prestation i form av exempelvis resultatökningar, snarare än än spekulanternas prislapp på börsaktien.

Annars ser det mest ut som girighet.

Kommer Carl-Henrik Svanberg med tricket att sälja av sina Assa-aktier samtidigt som aktiekursen fortsätter att stiga som tidigare? I så fall har han möjlighet att bilda ännu en skola vid sidan av pilot-skolan – fallskärmsskolan. Carl-Henrik Svanberg blir då en av få piloter som både lyckas hoppa och få se planet flyga vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.