Kommitté vill ställa Trump inför rätta

Donald Trump bör ställas inför rätta. Det anser en enhällig kommitté som undersökt den tidigare amerikanske presidentens roll kring stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, rapporterar SVT.
Kommitté vill ställa Trump inför rätta - trump-900
Donald Trump. Foto: Patrick Semansky/TT

Donald Trump har beskyllts för att ha uppmanat folkmassan att inte acceptera valresultatet och att gå till kongressen för att uttrycka sitt missnöje. Det resulterade i en stormning av själva byggnaden och enligt uppgift ska Trump ha bevittnat det hela på tv utan att göra något.

Enligt republikanen Liz Cheney är Trump inte förmögen att ha något ämbete i USA efter händelsen, medan demokraten Jamie Raskin sade att ”vårt system är inte sådant att fotsoldaterna sätts i fängelse och ledarna får frisedel”.

Utredningen från kommittén, som är sammanställd av medlemmar ur representanthuset, är inte juridiskt bindande. Däremot fungerar den som en uppmaning till justitiedepartementet om att väcka ett åtal mot Trump.

Trump har kallat hela utredningen för en häxjakt och för inte allt för länge sedan meddelat att han avser ställa upp i nästa presidentval.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.