Konkurserna ökar lavinartat i april

Konkurserna inom hotell- och restaurang förväntas öka med 197 procent i april, enligt UC.

Prognosen är baserad på insamlad konkursstatistik för perioden 1-14 april.

”Jag tror vi kommer se än fler konkurser, det är fortfarande många som är hyfsat svaga. Allt beror på vilka som får de här besökarna på uteserveringarna – en del kommer klara av det, men många andra kommer få det fortsatt tufft”, säger Richard Damberg, ekonom på UC, till SVT.

Vidare förväntas konkurserna inom detaljhandeln öka med 74 procent i april och att de totala konkurserna blir 28 procent högre för denna månad, jämfört med samma period året innan.

”Vi såg en kraftig ökning efter påskhelgen med 68 nya konkurser, vilket ger indikationer på att konkurstakten kommer att accelerera framöver. Min tes är att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion istället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter”, säger Richard Damberg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.