Köper stabil aktie på rekyl

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen tar position i ett av börsens mest stabila bolag. I veckans bokslut är det upplagt för en extrautdelning.

Läget i Avkastningsportföljen är tämligen oförändrat sedan uppdateringen i torsdags. Försprånget mot index fortsätter att ligga kring 4–5 procentenheter. Nedan syns portföljen efter måndagens stängning:

 

avkastport_12feb2018.PNG 

Lättnadsrally i Telia

Det spekulerades en tid om att Telia skulle köpa danska TDC. Sen hann Kinnevik och MTG överraskande före med affären där TDC skulle gå samman med MTG:s tv-verksamhet.

Nu ser den affären ut att falla på budet på TDC från en grupp pensionsbolag tillsammans med australiensiska riskkapitalisterna Macquarie.

Telia-aktien rusade med cirka 3 procent på måndagen. Marknaden gör helt enkelt bedömningen att Telia inte kan ge sig in en budstrid om TDC på de här nivåerna. Och det är betydligt bättre med Telia som en generös utdelare än ett bolag som gör överilade förvärv till fel pris.

Köper Swedish Match

Tobaksbolaget Swedish Match har avkastat 12 procent, inklusive fjolårets extrautdelning, sedan vi köprekommenderade aktien senast, i mars 2017. Stockholmsbörsen har under samma period tappat 1 procent.

På onsdag denna vecka levererar bolaget sitt bokslut och då är det upplagt för en extrautdelning, precis som i fjol. Detta eftersom bolaget i höstas sålde de sista aktierna i tidigare JV-bolaget STG, numera noterat på Köpenhamnsbörsen. Swedish Match är ett av de mest aktieägarvänliga bolagen på börsen, med konsekventa återköp och utdelningar av överflödigt kapital. Blir det en repris på fjolåret skulle utdelningen bli 16 kronor per aktie, motsvarande goda 5,2 procent direktavkastning.

Operativt fortsätter bolaget samtidigt att övertyga. På den skandinaviska snusmarknaden har bolaget lyckats stabilisera marknadsandelarna och genomföra vissa prishöjningar med en återgång till vinsttillväxt som följd. I USA har samtidigt det tobaksfria snuset ZYN överraskat positivt, vilket öppnar för goda tillväxtmöjligheter och resultatförbättringar i den amerikanska snusaffären.

Swedish Match handlas till p/e 16–17 på konsensusprognoser som i våra ögon ser försiktiga ut. Vi gillar dessutom att analytikerkollektivet är skeptiskt. Enligt SME Direkt har bara 2 av 13 analytiker en köprekommendation på aktien. Bolagets ocykliska affär passar dessutom utmärkt i ett läge där konjunkturen ser ut att ha passerat zenit.

Avkastningsportföljen köper 300 aktier i Swedish Match till måndagens stängningskurs 308,20 kronor.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.