Kraftigt lyft för kronan

Den svenska kronan stärktes rejält mot såväl euron, dollarn som mot det brittiska pundet på tisdagsförmiddagen, efter att Riksbanken meddelat att man enhälligt beslutat att lämna reporäntan oförändrad vid -0,35 procent samtidigt som även reporäntebanan upprepats.

De svenska obligationsräntorna steg samtidigt med 2-3 räntepunkter.

”Väldigt mycket oförändrat från Riksbanken men ännu starkare BNP-tillväxt utan ökat inflationstryck. Riskerna på nedsidan för inflationen kvarstår”, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter beskeden.

Enligt SIX News enkät räknade 10 av 12 ekonomer och analytiker med att räntan skulle lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Två räknade med en sänkning om 10 punkter till -0,45 procent. I genomsnittet var analytikernas prognos för reporäntan -0,38 procent.

Riksbanken upprepade vidare att det finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena.

”Direktionen har en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Reporäntan kan sänkas ytterligare, vilket avspeglas i reporäntebanan, och Riksbanken kan köpa mer värdepapper. Riksbanken är också redo att intervenera på valutamarknaden om inflationsuppgången skulle hotas av till exempel en besvärlig marknadsutveckling. Därtill finns möjligheten att lansera ett program för utlåning till företag via banker”, kommenterade Riksbanken.

Riksbanken fortsätter med köpen av statsobligationer enligt det tidigare beslutet i oktober. Därmed kommer köpen att uppgå till totalt 200 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2016. Direktionen bedömer att reporäntan kommer att börja höjas först när KPIF-inflationen har stabiliserats runt 2 procent under första halvåret 2017.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets