Kronan faller efter inflationssiffrorna

Svenska statspappersräntor sjunker och kronan försvagas i förmiddagens handel på onsdagen efter att SCB publicerat ett inflationsutfall för januari som var klart lägre än vad både analytiker och Riksbanken räknat med.
Kronan faller efter inflationssiffrorna - pengar-700_binary_6952391.jpg

Mätt som KPIF sjönk priserna 1,5 procent i januari jämfört med december och steg 1,2 procent jämfört med januari 2019. Enligt Infronts prognosenkät väntades -1,1 respektive +1,6 procent och Riksbankens prognos pekade mot +1,5 procent jämfört med januari 2019.

Lägre priser på framför allt kläder och skor, el och resor sänkte KPIF i januari, men förändrad sammansättning och uppdaterade vikter i varukorgen sänkte också KPIF med 0,4 procentenheter. För årstakten var dock påverkan från korgeffekterna endast -0,1 procentenhet.

KPIF-inflationen, KPIFXE sjönk samtidigt till 1,6 procent i januari från 1,7 procent i december. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,8 procent medan Riksbanken hade räknat med en ökning till 1,9 procent.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar i ett kundbrev att statistiken blev en kalldusch för Riksbanken.

”Kärninflationen är låg och den bör sjunka ytterligare, och huvudinflationen kommer att sjunka ännu mer beroende på fallande energipriser”, skriver han och tillägger att det inte kan uteslutas att KPIF-inflationen kan sjunka under 1 procent redan kommande månader.

Nordea håller dock tills vidare fast vid sin prognos om att Riksbanken kommer att hålla reporäntan oförändrad, ”men risken för att banken vidtar stimulansåtgärder har definitivt ökat”.

Capital Economics tror att den markanta nedgången för inflationen i januari kommer att testa Riksbankens beslutsamhet med att hålla reporäntan oförändrad.

”Med en dämpad BNP-tillväxt som troligen kommer att tynga inflationen i år misstänker vi att trycket kommer att öka på banken att mjuka upp policyn inom en inte allt för lång tid”, skriver ekonomerna i ett kundbrev.

Anders Norberg, seniorekonom på Länsförsäkringar, noterar dock att kronans försvagning så här långt ändå har varit måttlig givet det oväntat låga inflationsutfallet.

”Det visar att man inte förväntar sig att Riksbanken ska göra något nu, man tvivlar på beslutsamheten. Riksbanken kanske också kan vara lugn just nu, men kommande halvår kommer trycket öka på Riksbanken, när tidigare kroneffekt försvinner och elpriserna fortsätter dra ned inflationen. Det kommer bita på inflationsförväntningarna”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

I Storbritannien steg däremot KPI-inflationstakten till 1,8 procent i januari, från 1,3 procent i december, vilket var väl över väntade 1,6 procent. Kärn-inflationen enligt det mått som Bank of England särskilt följer, KPIH, steg samtidigt från 1,4 procent i december till 1,8 procent i januari, något över väntade 1,7 procent.

 

Brittiska pund sjönk något inför statistiken men vände snabbt upp omedelbart efter publiceringen. Brittiska räntor handlas på oförändrade till marginellt högre nivåer än på tisdagseftermiddagen.

 

I övriga Europa noteras endast mindre rörelser i statspappersräntorna på onsdagsförmiddagen, euron handlas samtidigt oregelbundet mot dollarn efter ytterligare några försök att pressa ned den gemensamma valutan under 1:08-nivån. Dollarn fortsätter dock att stärkas något mot japanska yen.

 

Europeiska börser stiger samtidigt något, delvis med stöd av förhoppningar om att Kina kan planera för ytterligare ekonomiska stödåtgärder för att motverka effekter från coronaviruset. Terminshandeln indikerar samtidigt en viss uppgång när handeln på Wall Street inleds i eftermiddag.

 

Amerikanska statspappersräntor noteras på nära oförändrade nivåer i onsdagens Europahandel, jämfört med tisdagens svenska stängning.

 

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på data över bostadsbyggandet samt PPI för januari, klockan 14.30. Det står också en lång rad Fed-ledamöter på talarlistan i eftermiddag/kväll, och klockan 20.00 publiceras protokollet från FOMC-mötet i slutet av januari.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco