Kronan försvagas

De svenska obligationsräntorna sjönk något under torsdagens handel och kronan försvagades generellt. Från svenskt håll presenterades något svagare arbetsmarknadsstatistik än väntat under förmiddagen. Internationellt var räntorna upp marginellt i jämförelse med gårdagen och dollarn stärktes tydligt, efter duvaktiga uttalanden från ECB-företrädare och efter stabil ekonomisk statistik från USA.

Dollarstyrkan inleddes efter att ECB-ledamoten Ewald Nowotny efterlyst fler verktyg för att få upp inflationen i euroområdet och rörelsen späddes på efter ökad kärn-inflation i USA samt en ny lägstanivå för antalet nya arbetssökande på över fyra decennium.

Enligt statistiken steg USA:s kärn-KPI med 0,2 procent under september jämfört med månaden innan och noterade en årstakt på 1,9 procent. Utfallet var något högre än den väntade månadsökningen på +0,1 procent och årstakten på +1,8 procent.

”Den amerikanska kärninflationen segar sig sakta högre. Ett utfall på +1,9 procent var en tiondels procentenhet högre än väntat, och något som inte lät vänta på sig var den kortsiktigt positiva dollarrörelsen efter rapporten – som tillsammans med färre nyanmälda arbetslösa amerikaner vägde upp en mer negativ indikator från New York Fed och går också emot den senaste tidens ström av klen statistik”, skriver Dag Müller på SEB i en kommentar.

Antalet nya arbetssökande sjönk med 7.000 till 255.000 under förra veckan, vilket kan jämföras med förväntningarna på 270.000. Tillverkningsstatistiken från USA var inte lika upplyftande. New York Empire State tillverkningsindex sjönk till -11,4 i oktober, vilket kan jämföras med förra månadens oreviderade utfall på -14,7 och med förväntningarna som låg vid -8,0. Philly Fed-index steg samtidigt till -4,5 men det var ändå svagare än förväntningarna.

ECB-ledamoten Ewald Nowotny sade att ECB uppenbarligen missar inflationsmålet och att den nuvarande situationen kräver ytterligare penningpolitiska verktyg. Spaniens vice centralbankschef Fernando Restoy sade därefter att ECB kan komma att expandera sitt kvantitativa lättnadsprogram.

”Överraskande mjuk ECB-signal (Nowotny) bäddar för mer expansion. Pressar Riksbanken till mer”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Berqqvist, som tolkar budskapet som att ECB inte uppskattar den senaste tidens eurostyrka.

Dollarn har på sistone handlats svagt i spåren av den senaste tidens klena USA-statistik som har fått bedömare att i allt högre grad skjuta förväntningarna om en styrräntehöjning från Federal Reserve på framtiden. Oförändrad styrränta året ut är marknadens huvudscenario.

Morgonens statistik från SCB visade att arbetslösheten i Sverige steg till 6,7 procent i september, från 6,4 procent månaden innan, vilket innebar att de skarpa nedgångarna under sommaren till stor del reverserades. Utfallet var högre än de 6,6 procent som väntades enligt SIX News enkät med analytiker.

”Rapporten var svagare än vad vi hade väntat då sysselsättningen var en besvikelse”, kommenterade Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

På måndagen presenteras Kinas BNP-statistik för det tredje kvartalet och analytikerna förväntar att tillväxten uppgick till +6,8 procent i årstakt, vilket skulle innebära den lägsta tillväxten sedan finanskrisen. Under nästa år bedöms Kinas BNP-tillväxt hamna på +6,5 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco