Kronan försvagas

De svenska och tyska obligationsräntorna visar på en stigande tendens under tisdagsmorgonen, liksom räntorna i USA. På valutamarknaden noteras en generell kronförsvagning medan yenen har tappat mot dollarn.

Flera röster har höjts om att lägre oljepriser är bra för både den globala, och den amerikanska, ekonomin. William Dudley, Federel Reserve-chef i New York, och IMF-chefen Christine Lagarde menar att den senaste tidens nedgångar i energipriser är goda nyheter. Dudley uppgav också att han inte är oroad för effekten på inflationen.

Danske Bank ser dock än så länge inga effekter på konsumtionen i Sverige av fallande oljepriser.

”Man kan naturligtvis hävda att lägre oljepriser (eller snarare bensinpriser) är bra för konsumenterna inte minst i Europa där det just nu inte finns så många andra ljuspunkter”, skriver Danske Bank som dock noterar att prisraset på olja till viss del har förtagits av att euron försvagats mot dollarn med cirka 8 procent.

Obligationsräntorna i Sverige och omvärlden steg överlag i går. Inköpschefsindex över tillverkningen var sammantaget nedslående från euroområdet och Kina, medan USA:s dito inkom stabilt. Dollarn sjönk dock något efter att lägre oljepriser sänkt inflationsförväntningarna, vilket i sin tur har ställt frågetecken kring tidpunkten för räntehöjningen i USA.

”Det ses som svårare för centralbanker att höja räntor i en situation med låga inflationsförväntningar. USA är inte ett undantag, det ses som en försening av Federal Reserves räntehöjning”, kommenterar en valutastrateg på BNP Paribas till The Wall Street Journal.

Nordea har sänkt tillväxtprognosen för Sveriges BNP till 1,8 procent 2014 från tidigare +1,9 procent. Samtidigt upprepar man prognosen för 2015.

”Sverige står väl rustat ekonomiskt men tillväxten ligger kvar kring måttliga 2 procent även nästa år. Exporten lyfter inte när efterfrågan är svag inom euroområdet och övriga Norden. Samtidigt dämpas hushållens köpkraft av skattehöjningar och amorteringskrav. En ljuspunkt är en allt starkare arbetsmarknad”, skriver Nordea.

Under morgonen har två centralbanker meddelat att man lämnar sina respektive styrräntor oförändrade. Indiens centralbank har beslutat att lämna styrräntan oförändrad vid 8,00 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Australiens centralbank meddelade att styrräntan lämnas oförändrad vid 2,50 procent. Centralbanken uppger samtidigt att ekonomin fortsätter att möta dubbla utmaningar i form av fallande råvarupriser och en övervärderad valuta.

Under eftermiddagen väntas Sverigedemokraterna ge besked kring hur de avser agera i riksdagen på onsdag när deras eget budgetförslag förväntas ha fallit. SEB bedömer sammantaget att sannolikheten för ett budgetnederlag för regeringen är hög, men att ett sådant endast skulle få mindre effekter på de finansiella marknaderna.

SEB räknar med att kronan försvagas mot 9,35-9,40 kronor mot euron under de kommande veckorna, men främst av andra skäl än det politiska läget.

Statsminister Stefan Löfven har uppgett att han avser avgå om Alliansens budgetförslag vinner omröstningen i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

Från USA väntas veckostatistik över detaljhandeln från Redbook klockan 14.55, samt statistik över bygginvesteringar i oktober klockan 16.00. Dessutom håller flera ledamöter i Federal Reserve, däribland ordföranden Janet Yellen, tal under dagen.

I övrigt är PPI från euroområdet klockan 11.00 och KPI från OECD klockan 12.00 ett par av dagens punkter i makroagendan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.