Dollar
Kronan försvagas mot dollarn
Den europeiska BNP-statistiken inkom överlag i linje med förväntan.
Michigan-index över konsumenternas förtroende i USA steg från 90,0 till preliminära 93,1 i november och överträffade marknadens förväntan om 91,5. Detaljhandelsförsäljningen ökade dock mindre än väntat under oktober månad, samtidigt som producentpriserna utvecklades svagare än förväntat.
Dagens besked om en oväntat svag utveckling för de amerikanska producentpriserna indikerar nedsiderisker för konsumentprisutvecklingen, bedömer Barclays Capital.
“Nedgången i kärn-PPI stödjer vår syn att den senaste tidens dollarstyrka och svagare efterfrågeutsikter i framväxande ekonomier troligen kommer att tynga kärnprisindex och leda till en inbromsning för kärninflationen”, heter det i en analys.
Barclays hade liknande resonemang efter beskedet tidigare i veckan om svag utveckling för de amerikanska importpriserna.
Fed-ledamoten Loretta Mester anser dock att det finns starka argument för att börja höja räntan om den ekonomiska statistiken fortsätter att komma in i linje med förväntningarna, uppgav hon på fredagen.
Torsdagens rörelse med stigande svenska räntor, i en utveckling som inte följde med omvärldsrörelserna, kom i samband med regeringens presenterade tilläggsbudget med anledning av ökade migrationskostnader.
“På två veckor har långräntedifferensen mot Tyskland ökat 20-25 punkter varav hälften av ökningen kom bara i går efter beskedet om extrasatsningar på 11 miljarder bara för 2015. Slutsatsen är även att Riksbankens på sikt ägande av mer än 30 procent av nominell statspappersstock påverkar marknadslikviditeten negativt (premie) och nu också ger större ränteutslag. Det är långt till att kreditvärderingsinstitut ska börja skramla med vapnen men svenska/utländska placerares aptit på svenska statspapper dalar uppenbarligen även om rörelsen i går var främst inhemskt driven.” Det skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist under morgonen.
Från Sverige rapporterades på fredagen fortsatt stigande bostadspriser enligt Valueguard och Svensk Mäklarstatistiks mätningar, om än i en något dämpad ökningstakt.
“Det är svårt att dra några långtgående slutsatser från den senaste statistiken men siffrorna skulle kunna innebära ett litet trendbrott. Framförallt i Stockholm märker våra mäklare av en något lugnare marknad med lite mindre stress och färre förhandsbud. Det kan vara det som nu återspeglas i statistiken. Det är inte några prisnedgångar vi talar om men det kan vara ett trendbrott i den uppgång vi haft länge nu”, kommenterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.
Svensk statistik visade att tjänsteprisindex steg med 1,0 procent i årstakt under det tredje kvartalet, en inbromsning från +1,3 procent i årstakt under årets andra kvartal. Svag tjänsteprisutveckling har varit ett huvudbry för Riksbanken på senare tid.
Det har kommit en del preliminär BNP-statistik för det tredje kvartalet där EMU:s tillväxt hamnade helt i linje med förväntningarna på en årstakt om +1,6 procent.
Euroområdets handelsbalansöverskott var ett par miljarder högre än väntat i september. Exporten steg med 1 procent samtidigt som importen minskade med 1 procent.
Under dagen inkom även grekiska BNP-siffror över marknadens förväntan. Det meddelades även att Greklands statsbudgetutfall alltjämt ligger över regeringens mål hittills i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.