Kronan krockkudde när konjunktur kroknar

Den svaga kronan eldar på exportjättarnas vinster och lindrar konjunkturnedgången, enligt bedömare.Bilden av konjunkturutsikterna spretar. Vissa har orderböckerna fulla, andra drar ner på personalstyrkan, visar kvartalsrapporterna.
Kronan krockkudde när konjunktur kroknar - malmqvist-landeborn-700_binary_6976540.jpg

I veckan har gräddan av svensk exportindustri redovisat sina vinstsiffror och hur den närmaste framtiden ser ut. Sammantaget överraskade bolagen och aktiekurserna stack i väg, med några undantag.

– Konjunkturstatistiken är svagare än vad resultaten indikerar. Men fjärde kvartalet torde bli svagare, säger Aktiespararnas analyschef Peter Malmqvist.

Aningen lägre vinster

Enligt hans sammanställning sjönk börsjättarnas vinster en aning, två procent, rensat för extremerna, jämfört med samma period i fjol.

– Fortfarande går det bra, men det finns en oro för framtiden, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Flera företag drar hårdare i bromsen. Sandvik varslar ytterligare hundratals anställda, lastbilsvolvo anpassar produktionen efter en rejält fallande orderingång.

– Det börjar synas tydligare tecken på att man håller igen. Blir inbromsningen värre, ja, då kommer varslen att komma, säger Maria Landeborn.

Lindrar effekterna

Båda pekar på den globala osäkerheten. Handelskriget Kina-USA och Donald Trumps nyckfullhet, och ovanpå det följetongen brexit.

– Osäkerheten är det som i grunden skapar lågkonjunkturen, säger Malmqvist.

Den svaga kronan lindrar än så länge för de svenska exportbolagen. Företagen redovisar i många fall flera hundra miljoner kronor högre vinst enbart till följd av valutaeffekter.

– Exportbolagen går överlag bra, den svenska verksamheten har låga kostnader med hjälp av den svenska kronan, säger Peter Malmqvist.

Risk eller inte

Den utskällda kronan mildrar därmed konjunkturnedgång för exportsektorn, enligt Malmqvist.

– Det gör det definitivt, säger han.

I andra änden får företag som lever på import det betydligt tuffare. Storbankerna går kräftgång och gör sig av med tusentals anställda, men av andra skäl än främst konjunkturen.

Men fastän alla talar om de sämre tiderna som ska komma, så ligger Stockholmsbörsen och snurrar kring rekordhöga nivåer. Läge att sälja kanske? Nja, men för den orolige spararen råder Maria Landeborn att dra ner på konjunkturkänsliga aktier och ställa sig frågan vad pengarna ska användas till.

– Vad är lagom risk för mig, när och till vad behöver jag pengarna, säger Landeborn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.