Kronan stärks

De svenska obligationsräntorna har inlett veckans handel med små rörelser, i linje med tendensen för räntorna i såväl Tyskland som USA.

På valutamarknaden har kronan stärkts generellt samtidigt som dollarn försvagats tydligt även mot euron. Den förra veckans starka krontrend, med stöd av starkare detaljhandelsstatistik och oväntat positiva barometrar från konjunkturinstitutet, fortsatte därmed.

Många räknar med en fortsatt försvagning av euron mot dollarn och bland andra Goldman Sachs, Deutsche Bank samt BNP Paribas förväntar en nedgång för EUR/USD från dagens 1,096 till paritet under 2016.

”Vi håller med om att EUR/USD kommer att sjunka under det kommande året och väntar att 1,05 testas. Svagare valutor driver dock ekonomier starkare och vid 1,05 gynnas EMU betydligt från kombinationen av ECB-stimulanser och en lägre euro”, kommenterar Kathy Lien på BK Asset Management.

Många ekonomer är skeptiska till att ECB kommer att öka storleken på sitt tillgångsköpsprogram under 2016, trots att ordförande Mario Draghi försäkrat att det fortfarande kan vara aktuellt med ytterligare penningpolitiska stimulanser. Det framgår av en enkät som Financial Times genomfört.

Knappt hälften av de 33 ekonomerna i enkäten räknar med att ECB avvaktar och inte gör något i år. Resterande del räknar med att ECB kommer att expandera de kvantitativa lättnaderna eller att de kommer att sänka räntorna, även om de som förväntar mer lättnader betonar att centralbanken inte sannolikt kommer att ändra sin nuvarande politik radikalt.

Den japanska yenen har handlats relativt stabilt mot dollarn, även om den senaste japanska ekonomiska statistiken varit svagare än väntat.

På måndagen meddelades att Japans industriproduktion sjönk med 1,0 procent i november jämfört med oktober, vilket kan jämföras med en väntad nedgång på 0,4 procent. Tillverkningsföretagen räknar samtidigt med att industriproduktionen stiger med 0,9 procent i månadstakt i december och att produktionen därefter ökar med 6,0 procent i januari.

Detaljhandeln i Japan sjönk 1,0 procent i årstakt i november, vilket var snäppet svagare än en förväntad nedgång på 0,6 procent i årstakt. Månaden innan steg detaljhandeln med 1,8 procent i årstakt.

Under julhelgen presenterades svagare japansk statistik över privatkonsumtion än väntat samtidigt som kärn-KPI hamnade på +0,1 procent i årstakt. Analytikerna hade räknat med en nivå på 0,0 procent för kärn-KPI.

Japans centralbanksordförande Haruhiko Kuroda uppmanade i julhelgen företagsledare att agera beslutsamt, vilket signalerar hans frustration över tröga investeringar samt löneökningar som undergräver ansträngningarna att besegra deflationen.

Kuroda lämnade i samband med framträdandet flera positiva kommentarer kring ekonomin. Han sade bland annat att slutet på den utdragna perioden av deflation är ”klart i sikte”, tack vare centralbankens politik. Han sade också att Bank of Japan har en ”orubblig beslutsamhet att göra vad som än krävs” för att besegra deflationen och att nå inflationsmålet på två procent.

Från Kina meddelades att industriföretagens vinster sjönk med 1,4 procent i årstakt i november. Det kan jämföras med nedgången på 4,6 procent i årstakt månaden innan.

Centralbanken PBOC:s enkät visade att förtroendet för Kinas ekonomi försvagats bland banker och företag under det fjärde kvartalet. Efterfrågan på lån var oförändrat samtidigt som företagens meddelade att orderingången minskat.

Måndagens makroekonomiska agenda är väldigt tunn där det endast väntas veckostatistik från Arbetsförmedlingen samt ECB:s obligationsköp.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets