Kronan stärks mot euron

Obligationshandeln var inledningsvis avvaktande på måndagen efter fredagskvällens terroristdåd i Paris, och de europeiska obligationsräntorna noterades vid initialt svagt stigande rörelser. De svenska och tyska räntorna hade vid räntemarknadernas stängning dock sjunkit marginellt.

Citis analytiker kommenterar att efterdyningarna av attackerna kanske inte i sig kommer att leda till omedelbar omfattande marknadsvolatilitet. Det förväntas dock leda till ett antal andra konsekvenser och bland annat fungera som en katalysator för andra länder att ansluta till USA, Frankrike och Ryssland genom att genomföra flyganfall mot IS-positioner.

I skrivande stund håller Frankrikes president Francois Hollande ett anförande i Versailles, där han bland annat har sagt att han kommer att möta Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama under de kommande dagarna för att “förena våra krafter”.

Dollarn försvagades temporärt då den regionala undersökningen New York Empire State tillverkningsindex sjönk för den fjärde månaden i rad i november. Indexet inkom vid -10,7 mot väntade -5,0.

“Alla indikatorer pekar mot en regional tillverkningssektor som fortsätter att kämpa med motvindar från en stark dollar, låga energipriser och en försiktig svag utländsk efterfrågan”, kommenterar Barclays. Torsdagens Philly Fed Index kommer att svara på huruvida nedgången i sektorn är bredare förankrad, tillägger banken.

Dollarn återhämtade sig emellertid snabbt och noteras starkare mot euron gentemot fredagen. Den svenska kronan har stärkts ett par ören mot euron.

Under förmiddagen överraskade euroområdets definitiva KPI-statistik för oktober något på uppsidan. Barclays ser dock inga skäl att fira då vissa prisuppgångar drevs av volatila inslag och engångskomponenter.

“Beaktat tillsammans med osäkra utsikter kring priserna för energi och oprocessad mat anser vi att euroområdets inflationsutsikter förblir bräckliga och att de är i behov av ytterligare penningpolitiska lättnader”, skriver banken i en analyskommentar.

Preliminär statistik från Japan under morgonen visade att BNP sjönk med en uppräknad årstakt på 0,8 procent under det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med en förväntad nedgång på 0,3 procent. Privatkonsumtionen som utgör 60 procent av BNP steg dock med 0,5 procent jämfört med närmast föregående kvartal, jämfört med -0,6 procent kvartalet innan.

Inflationsmåttet BNP-deflatorn var upp med 2,0 procent i det tredje kvartalet, jämfört med 1,5 procent under det andra kvartalet.

Japans ekonomiminister Akira Amari sade efter statistiksläppet att han räknar med att Japans ekonomi återgår till tillväxt under det fjärde kvartalet i år. Uppgifter från regeringskällor gör gällande att regeringen överväger en extrabudget på omkring 3,5 biljoner yen för slutet av innevarande räkenskapsår, uppgav Kyodo News.

Kinas valuta yuanen bör inkluderas i valutakorgen, SDR, som utgör IMF:s lånereserver, enligt ett uttalande från IMF-chefen Christine Lagarde under fredagskvällen. Lagarde rekommenderade förändringen efter en IMF-rapport som visat att Kina nu hanterat alla de krav som satts upp i en rapport tidigare i år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.