Kronan stiger inför räntebeskedet

Obligationsmarknaderna noterar begränsade rörelser på tisdagsmorgonen efter ett par svängiga handelsdagar. Kronan handlas något starkare inför Riksbankens penningpolitiska besked som väntas klockan 09.30.

I SIX News sammanställning räknar 10 av 12 bedömare med att räntan lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Två bedömare tror dock att reporäntan sänks till -0,45 procent. I genomsnitt är analytikernas prognos för reporäntan -0,38 procent.

Rörande reporäntebanan tror två av de tre analytiker som har uttalat sig att banan behålls oförändrad medan en spår att den sänks.

Vid oktober-mötet utökade Riksbanken sitt obligationsköpsprogram med 65 miljarder kronor fram till halvårsskiftet 2016 och sänkte reporäntebanan något, bland annat med hänvisning till den expansiva penningpolitiken från ECB. Flera analytiker såg budskapet som duvaktigare än väntat och förväntade sig en sänkning nu i december.

ECB genomförde emellertid mindre lättnader än marknaden räknat med under sitt penningpolitiska möte föregående vecka. Det, tillsammans med oväntat starka signaler över svensk ekonomi, har fått flera bedömare att omvärdera sina prognoser rörande Riksbankens besked.

”Oavsett utfall har dagens penningpolitiska besked från Riksbanken inte varit något enkelt beslut. Efter beskedet i oktober att obligationsköpen fortsätter under ytterligare 6 månader är utfallet av dagens möte långt ifrån givet. Vi räknar ändå med att Riksbanken slår till med ytterligare en sänkning av styrräntan (-10 punkter) till -0,45 procent”, skriver SEB-ekonomen Richard Falkenhäll i ett marknadsbrev.

De japanska företagens inflationsförväntningar sjönk brett i det fjärde kvartalet, enligt en undersökning som landets centralbank genomför. Det är andra kvartalet i rad som förväntningarna sjunker.

Den japanska centralbanken kämpar med att få upp inflationen i landet. Vissa bedömare tvekar dock kring hur angelägna centralbanken är om att uppnå målet snabbt.

”Vi ser inte dagens utfall som en trigger för ytterligare penningpolitiska lättnader”, sade Barclays-ekonomen Yuichiro Nagai enligt Dow Jones Newswires.

USA-räntorna rekylerade upp i går i likhet med Europaräntorna. Uppgången sammanföll med stabiliserad riskaptit på de finansiella marknaderna i början av veckan. I fredags uppvisade USA-räntorna den största nedgången under en handelsdag på fem månader när marknaden präglades av trygghetssökande tendenser i samband med börs- och oljeprisfall.

I dag väntas USA-siffror över konsumentpriserna och husmarknaden samt Empire State tillverkningsindex.

På onsdag vänds fokus mot Federal Reserves räntebesked. Centralbanken väntas av en stor majoritet genomföra den första räntehöjningen sedan 2006. Flera bedömare pekar samtidigt på att den förväntade räntehöjningstakten nästa år är minst lika viktig, och fokus kommer därför även att vara på hur direktionen väljer att kommunicera räntebanan. Terminsmarknaden indikerar en sannolikhet på omkring 83 procent för en räntehöjning på onsdag.

Under förmiddagen väntas även brittisk prisstatistik samt det tyska ZEW-indexet som tar temperaturen på de ekonomiska förväntningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets