Kronans värde faller

De svenska, tyska och amerikanska obligationsräntorna visade marginella rörelser under måndagens handel. Svenska kronan försvagades något.

Samtidigt steg räntorna i EMU-periferiländerna där fokus var riktat på Grekland och förnyad turbulens på den grekiska obligationsmarknaden. Den grekiska tioåriga statsobligationsräntan steg med 90 punkter till över 11 procent, efter att Grekland bland annat uttalat en rad krav som inte är förhandlingsbara.

En senior tjänsteman vid Greklands finansdepartement uppgav att en omstrukturering av skulderna och att sänka målet för det primära budgetöverskottet är krav som inte är förhandlingsbara under landets förhandlingar med dess europeiska långivare.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras utlovade under söndagen fler åtgärder som går emot landets åtstramningsprogram. Samtidigt upprepade han utsagan om att inte förlänga programmet. Storbritanniens finansminister George Osborne sade på söndagen att man har intensifierat sin beredskapsplan inför ett möjligt grekiskt utträde ur euroområdet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble höll samtidigt en hård linje och sade att ”det kommer att bli svårt för Grekland utan ett program” och noterade att det nuvarande programmet löper ut i februari.

På valutamarknaden försvagades kronan något mot såväl euron, dollarn som det brittiska pundet. I fredags gick dollarn starkt i spåren av den oväntat starka sysselsättningsrapporten men EUR/USD handlades stabilt på måndagen.

”Förra veckans sysselsättningsstatistik satte till slut vind i seglen för dollarn efter att marknaden ännu en gång tvingats omvärdera utsikterna för tidpunkten för Federal Reserves räntehöjningar. Hur Fed kommunicerar balansen mellan arbetsmarknadens styrka och den tillfälligt låga inflationen kommer att vara nyckeln för dollarn”, skrev Nordea i ett morgonbrev.

I ett utkast till kommuniké från det pågående mötet för G20-ländernas finansministrar och centralbankirer i Istanbul uppges att centralbanker generellt behöver föra en fortsatt expansiv penningpolitik tills dess att utsikterna för den ekonomiska tillväxten, prisstabiliteten och den finansiella stabiliteten möjliggör en normalisering.

Tyskland hade i december ett större överskott i handelsbalansen än väntat sedan exporten ökat oväntat mycket, enligt siffror på morgonen.

Även Kinas handelsbalans visade ett större överskott än väntat, men här sjönk exporten oväntat, samtidigt som importen rasade. Analytiker har pekat på att Kinas siffror är volatila på grund av det kommande kinesiska nyårsfirandet, skiftande valutakurser, en nedgång i inhemsk efterfrågan och effekter från en nedgång i Kinas fastighetsmarknad.

”Samtidigt som extern data är svår att tolka i början av året, kommer den svaga exportsiffran att öka oron i Kina för det möjliga bortfallet av exporten som en tillväxtfaktor i tider när den inhemska efterfrågan är svag”, kommenterade Royal Bank of Scotland, som tror att siffrorna kommer att leda till åtgärder för att stärka den inhemska efterfrågan, snarare än åtgärder för att försvaga yuanen.

De svenska hushållens konsumtion steg med 1,0 procent i årstakt i december, men föll med 1,3 procent i jämfört med månaden innan, enligt SCB. Nordea sammanfattar utvecklingen över de senaste sex månaderna som att konsumtionen går nedåt.

”Utfallet för december var värre än förväntat. Tidigare presenterade siffror för detaljhandeln pekade på ett starkare utfall”, uppgav Nordea.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.