Kronkursen försvagas

Yenen stärktes på måndagens valutamarknad i ett generellt riskaversivt handelsklimat där den svenska kronan försvagades.

”Finansmarknaderna har surfat på en våg av likviditet under sommarmånaderna. Återstoden av året ser mer utmanande ut. Fokus kommer att skifta till de svåra val som föreligger för Federal Reserve, ECB och Japans centralbank, samt till politik”, skriver Société Générale som nämner politiska val i USA och Italien samt den kommande händelseutvecklingen kring Brexit.

De europeiska statsobligationsräntorna steg under dagen måttligt i spåren av fredagskvällens skarpa uppgång i de amerikanska motsvarigheterna. Den tioåriga tyska obligationsräntan noteras en bit över nollstrecket dit den tog sig i slutet av förra veckan.

Marknadsprissättning indikerar enligt CME Group att sannolikheten för en räntehöjning från Fed i september uppgår till 21 procent.

USA-räntorna lyfte i fredags efter ECB:s, enligt vissa, oväntat hökaktiga besked i torsdags. Beskedet om måndagskvällens anförande från Fed-medlemmen Lael Brainard och ett hökaktigt uttalande från kollegan Eric Rosengren bidrog ytterligare till rörelsen.

”Flera Fed-tal under förra veckan (inte minst Rosengren) slog an en hökaktig ton och det är tydligt att många inom FOMC vill att marknaden fortsätter prissätta att räntan ska höjas under 2016”, resonerar SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Den öppna arbetslösheten i Sverige steg i augusti till 4,1 procent från 3,9 procent månaden innan, enligt data från Arbetsförmedlingen. Den totala arbetslösheten ökade samtidigt till 7,4 procent (7,3).

SEB:s boprisindikator steg till 59 i september från 47 i augusti. Uppgången följer på förra månadens uppgång om 10 enheter, efter att indikatorn dessförinnan sjunkit skarpt två månader i rad.

”Förväntningarna svänger nu snabbt från månad till månad vilket återspeglar en osäkerhet på bostadsmarknaden. Införandet av amorteringskravet och rapporter om lugnare prisutveckling sänkte förväntningarna under sommaren. Nu verkar de effekterna ha klingat av och vi har två månader i rad med relativt stora ökningar”, kommenterade SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Dansk KPI inkom i likhet med fredagens norska utfall under förväntan. Under morgondagen presenteras inflationsdata från Sverige.

Indisk data visade oväntat på bromsande inflation och svagare industriproduktionsutveckling än väntat i landet.

Tidigare under dagen visade statistik att kärn-maskinorderingången i Japan överraskade på uppsidan. Orderingången steg skarpt även i juni, och bedömare ser nu möjliga tecken på en gradvis återhämtning för den japanska ekonomin.

Fed-ledamoten Dennis Lockhart upprepade i dag att en räntehöjning i september ”förtjänar en seriös diskussion”. Detta med stöd av ekonomisk data. Fed-kollegan Neel Kashkari, som visserligen saknar rösträtt i år, anser dock inte att det är någon stor brådska att göra någonting på det penningpolitiska området.

I kväll håller Fed-ledamoten Lael Brainard ett emotsett anförande.

”I ljuset av Rosengrens hökaktiga uttalande från i fredags så blir hennes tankar högintressanta. Historiskt har hon tonat ned inflationsriskerna och hennes bias är för senare höjningar”, noterade Nordea i ett marknadsbrev.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.