Kryptobolaget slår sig in i köptoppen

Investmentbolaget Investor toppar såväl Avanzas som Nordnets köplista för april, samtidigt som hajpade kryptonoteringen Coinbase gör entré på köptoppen.
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT och Nordnet.

Stockholmsbörsen har stigit närmre 5% under april och privatspararna har gjort 429 800 affärer per dag , en ökning med 18% jämfört med samma månad i fjol.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Investor B Evolution Gaming
Tele2 B Swedish Match
Telia Company H&M
Astra Zeneca Fingerprint
Coinbase Stillfront
Kindred SAAB B
SSAB B SEB A
Volvo B Klövern B
Swedbank A SOBI
Boliden JM

”Börsen visar rejäl styrka under månaden samtidigt som rapporterna bekräftar den optimism som nu råder. April har historiskt varit en solig börsmånad där 9 av de 10 senaste åren varit positiva, med en genomsnittlig totalavkastning på 3,5%. Sverige sticker ut även i ett globalt perspektiv och rotationen mot mer värdebolag har lett till att OMXS30 under året varit den näst bästa aktiemarknaden efter Vietnam”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Precis som Nicklas Andersson pekar Nordnets sparekonom Frida Bratt på den starka rapportperioden.

”Det var i flera rapporter framför allt låga kostnader som bidrog till starka resultat. Kan bolagen hålla tillbaka kostnaderna lite när återhämtningen och därmed försäljningen drar igång igen på allvar kan vi få se fina marginaler även i kommande kvartal”, säger hon.

Sveriges största investmentbolag lockar

Månadens köplista hos både Avanza och Nordnet toppas av Investor.

”Intresset för bolaget var stort i april då flera noterade portföljbolag rapporterat starka siffror. Samtidigt har det onoterade innehavet Mölnlycke, tillika näst största innehav värdemässigt efter Atlas Copco, aviserat att Cellavisions tidigare VD Zlatko Rihter antagit VD-posten”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Avyttringen av Grand Hôtels ägare Grand Group tillför också Investor kapital som kommer att återinvesteras inom den onoterade delen Patricia Industries och befintliga innehav. Något jag också tror många privatsparare tycker är spännande.”

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Investor Spotify
Volvo Evolution Gaming
Telia Sinch
SSAB H&M
Coinbase SEB
SAS Swedish Match
Kindred Fingerprint Cards
Astra Zeneca Atlas Copco
SBB Autoliv
Kinnevik Castellum

Även Telia letar sig upp i toppen hos både Nordnet och Avanza. Frida Bratt pekar på att spararna i april gjorde helt andra val än under årets första tre månader.

”Enkelt uttryckt utkristalliserar sig två läger. Vi ser färre tillväxtbolag på köplistan och ökade defensiva köp, som i Telia och Astra Zeneca. Ett tecken på en något ökad försiktighet”, säger hon.

Samtidigt tar sig också hajpade kryptonoteringen Coinbase in på köptoppen.

”Bolaget har redan fler ägare via Nordnets plattform än till exempel Netflix. Det är en högriskaktie, där aktiekursen kommer vara starkt beroende av utvecklingen i framför allt bitcoin. Och bitcoin är volatil och svåranalyserad”, säger Frida Bratt.

Evolution Gaming på säljtronen

Spararna hos såväl Avanza som Nordnet väljer under april att sälja i Evolution Gaming.

”Evolution Gaming är trots platsen på säljtronen fortsatt en favorit bland privatspararna och har nu stigit nästan 100% sedan aktien inkluderades i OMXS30 i början på året. Aktien har seglat upp till att bli en av de mest ägda aktierna hos Avanza. Sedan inledningen av fjolåret har antalet aktieägare stigit med 450% och 40%sedan årsskiftet. Den kraftiga uppgången fortsätter leda till vinsthemtagningar. Trots att det är den mest sålda aktien i april så fortsätter antalet ägare att öka”, säger Nicklas Andersson.

Frida Bratt noterar även att spararfavoriten Embracer fallit ur köptoppen.

”Efter de raketuppgångar dessa spelaktier gett är det klart att många frågar sig hur länge det kan fortsätta, även om vinsttillväxten i de här bolagen till skillnad från i många andra tillväxtaktier faktiskt har hängt på kursuppgången. Evolution Gaming kom med en urstark rapport i slutet av månaden, och det blir intressant att se om den förändrar spararnas syn på aktien kommande månader”, säger Frida Bratt.