Kryptovalutor lyfter under Rysslandssanktioner

Bitcoin rusar över 40 000 dollar-strecket i och med sanktionerna mot Ryssland och rubeln rasat.
Kryptovalutor mer populära i Ryssland.
Kryptovalutor. Foto: Pixabay

Enligt Coindesk har bitcoin stigit nära 14% under de senaste 24 timmarna till 43 687,26 dollar. Andra kryptovalutor följer också med i uppgången. Ethereum har stigit med 10% och dogecoin med 6%. Det skriver CNN.

Uppgångarna följer på sanktionerna mot Ryssland och det efterföljande rubelraset. De omfattande sanktioner som väst infört mot ryska företag och landets ekonomi, fick rubeln att tappa över 20% av sitt värde under måndagen.

Bendik Schei, analyschef på Arcane Research, säger att investerare verkar försöka komma bort från rubeln, men att fler byter till tether än till bitcoin. Detta då tether är ett så kallat stablecoin vars värde är knutet mot dollarn.

”Under de nuvarande marknadsförhållandena är jag inte förvånad över att se att investerare, åtminstone de i Ryssland, söker sig till stablecoins /…/ Det här handlar om att rädda deras medel, inte deras investeringar”, säger han, enligt CNN.

Ukrainas vice premiärminister Mychajlo Fedorov uppmanade i helgen världens kryptobörser att omgående stänga ner de konton som tillhör ryska användare, enligt CNBC. Världens största kryptobörs Binance har svarat att man endast tänker stänga ner konton som tillhör personer på sanktionslistorna, inte ”ensidigt frysa miljontals oskyldiga användares konton”.

Även kryptobörsen Krakens VD har på twitter sagt att man inte kan frysa ryska användares tillgångar utan legalt stöd och inte heller KuCoin kommer att frysa tillgångarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco