Kursrusning i H&M – Perssons aktier ökar i värde med 20 miljarder

Klädbolaget H&M:s aktie rusade 18% på Stockholmsbörsen efter en bra rapport för första kvartalet. Storägaren Stefan Perssons innehav ökade därmed i värde med cirka 20 miljarder kronor - bara under torsdagen.
Kursrusning i H&M – Perssons aktier ökar i värde med 20 miljarder - H&M ÅRSSTÄMMA
VD Karl-Johan Persson och styrelseordförande och storägare Stefan Persson. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Klädbolaget H&M har haft en lång utförslöpa på Stockholmsbörsen sedan toppnoteringen i februari 2015. Då stod aktien i 363 kronor och har sedan dess mer än halverats.

Efter morgonens rapport för första kvartalet, som var bättre än väntat, rusar aktien 18% på Stockholmsbörsen och noterar den största kursuppgången sedan 2003.

Vid 13.30-tiden på torsdagen stod aktien i 145 kronor, att jämföra med onsdagens stängningskurs på 122 kronor.

innehav på 130 miljarder

Det innebär att storägaren Stefan Persson med familjs 909 miljoner aktier i H&M har ökat i värde med cirka 20 miljarder kronor – bara under torsdagen – och är nu värda drygt 130 miljarder kronor.

Efter omfattande aktieköp sedan 2016 tror marknaden att Perssons siktar på att ta H&M privat inom 5–7 år. Sedan 2015 har de ökat ägarandelen i bolaget från knappt 38% till närmare 55% idag.

Enligt ägardatabasen Holdings är investeringen fortfarande en minusaffär procentuellt sett, med -13,85% i avkastning hittills.

Analytikernas förväntningar på rörelseresultatet var -1 059 miljoner enligt Factset konsensus. Det faktiska utfallet blev 725 miljoner kronor. Där ingår en positiv effekt från omvärderingen av Sellphy med nära 1 miljard kronor.

försäljningen väntas öka med 4%

Försäljningen i mars (den första månaden i räkenskapsårets andra kvartal) väntas stiga med 4% i lokala valutor. H&M kommenterar att starten av vårsäsongen har försenats på många viktiga marknader till följd av det kalla vädret.

”Vi förväntar oss en mycket positiv reaktion i aktien idag, eventuellt upp runt 10% på grund av det starka överträffandet gällande rörelseresultatet i kombination med den nuvarande handeln som tyder på en gradvis förbättring i månadsförsäljningen, trots vädret”, skriver Swedbank i en morgonrapport och upprepar köp med riktkurs 135 SEK.

Under rapportsamtalet sa finanschefen Adam Karlsson att H&M:s lagernivåer är på en ”positiv bana” och har minskat från mycket höga nivåer under det tredje kvartalet. Han sa sig också vara övertygad om att de motvindar som bolaget mött från inköp håller på att lätta och att ”det här kvartalet ger ännu större tillförsikt om att vi kommer att se en återhämtning” mot slutet av året.

H&M Hennes & Mauritz
Senast betalt 145,68
Kursförändring i dag 18,48%
Högst i dag 146,12
Lägst i dag 129,32
Kursförändring YTD 30%
Kursförändring 1 vecka 16,58%
Kursförändring 1 mån 10,32%
Kursförändring 3 mån 27,73%
Kursförändring 1 år -1,4%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco