Kyrkan pressade miljardär från Stureplan

Miljardären Johan Bohman försvann för några år sedan från Stureplan i Stockholm. Han hade svårt för att betala sina skulder och var inblandad i en konkurs med skulder på 20 miljoner kronor. Det framgår av efterspelet till en rättsprocess.

Miljardären Johan Bohman lever som den han är. På stor fot. När han fyllde 40, år 2003, var en god andel av kändiskåren, inklusive magikern Joe Labero, på fest i Dubrovnik i Kroatien, ett land där han numer satsar på bostads- och hotellexploateringar. Vid åtminstone ett annat tillfälle har han låtit parkera en lyxjakt vid Strandvägen i Stockholm för att bjuda in affärsbekanta. På sajten Stureplan.se ses han för några år sedan festa med kändiseliten i Stockholm.

En bit ifrån strålkastarljuset hamnade Johan Bohman ungefär samtidigt i en rättslig process med Svenska kyrkans pensionskassa, en tvist som inte avslutades förrän förra året och vars utfall inte har redovisats förrän nu. En av effekterna blev att det var Svenska kyrkan som indirekt kom att se till att Bohmans bolag försvann från trakterna kring Stureplan. Det bolag som bar hans namn hade tidigare adress på Engelbrektsgatan 5.

Först bakgrunden.

Svenska Kyrkans pensionskassa vann redan 2005 processen mot bolaget Bohman & Lindström AB, senare namnändrat till Watchman Investment Sevices AB och sedan igen till Greenstream Investment Services AB. En skiljedom hade avgjort att bolaget, som ansvarade för förvaltningen av en del av kyrkans besparingar på totalt 7 miljarder kronor, hade brutit mot placeringsreglementet genom att placera i papper som inte var tillräckligt likvida.

Enligt skiljedomen från 2005 skulle Bohman & Lindström betala 67 miljoner kronor, enligt tidigare pressuppgifter. Av förvaltarberättelsen i Greenstream Investment Services framgår emellertid att skiljenämnden, som meddelade dom 14 november 2005 , förpliktade konkursbolaget att betala skadestånd till kyrkan om 19,6 miljoner kronor plus ränta.

Men någon betalning skedde aldrig, vilket ledde till att Svenska kyrkan stämde bolaget samt företrädarna, bland dem Johan Bohman, på hela beloppet. Bolaget var då försatt i konkurs, den enda som Affärsvärlden har funnit att Johan Bohman varit inblandad i.

– Det är främst av etiska och moraliska skäl som vi driver den här frågan, sade Bengt Emriksson, idag nybliven pensionär men då vd för Svenska kyrkans pensionskassa, till Kyrkans tidning.

– Vem ska värna om etiken om inte kyrkan gör det? sade han till tidningen och tillade att “Finansbranschen är ingen ren och fin bransch. Mycket pengar drar till sig många lycksökare”.

Idag, som pensionär sedan i februari, vill Bengt Emriksson inte kommentera saken ytterligare eftersom han har skrivit under ett sekretessavtal med motparten:

– Vi har lovat att inget kommentera men så mycket kan jag säga att vi träffade en förlikning.

Det heter i kyrkans pensionskassas årsredovisning att man i mars 2008 träffade en överenskommelse som bland annat innebar att alla rättsliga processer avslutades. Några detaljer om utfallet nämns inte men förlikningar brukar normalt innebära att båda parter får pruta på sina krav. Det skulle i det här fallet betyda att kyrkans pensionskassa fick nöja sig med mindre ersättning än de 20 miljoner kronor som blev utfallet av skiljedomen.

Styrelsen i Bohman & Lindström bestod av en knippe finanskändisar vilket antagligen bidrog till att notan betalades till slut, troligen av Johan Bohman själv. Ärendet avskrevs i april 2008 från vidare handläggning i Stockholms tingsrätt.

Johan Bohman verkar enligt egen uppgift som investerare i fem olika branscher. Det framgår av information på hans bolags hemsida, Treco International.Läs artikeln om Johan Bohmans nya placeringstaktik här.Han bor i London.

Johan Bohmans kompanjon i Bohman & Lindström, Sverker Lindström, bor enligt uppgift numera i Thailand.

Affärsvärlden har sökt Johan Bohman för en kommentar den senaste veckan.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.