Lagarde: Sannolikt en höjning på 50 punkter i mars

Sannolikheten för en räntehöjning på 0,5 procentenheter från den europeiska centralbanken, ECB, senare i mars har ökat givet att den underliggande inflationen väntas bli hög i närtid. Det uppgav ECB-ordförande Christine Lagarde till spanska Vocento, enligt Reuters.
Lagarde: Sannolikt en höjning på 50 punkter i mars - lagarde-700_binary_6979403.jpg

Räntan ligger för närvarande på 3% och ECB har tidigare flaggat för en höjning på 0,50 procentenheter när ECB sammanträder den 16 mars. Lagarde sade att en ökning i denna nivå är ”väldigt, väldigt sannolik” vid mötet.

Uttalandet kan ses mot bakgrund att det börjat spekuleras på marknaden om en ännu högre höjning än 0,50 procentenheter givet den senaste tidens svaga inflationsdata.

Den underliggande inflationen nådde rekordhöga 5,6% förra månaden. Lagarde påpekade vikten av att fortsätta bekämpa trenden.

”Vi måste fortsätta att vidta de åtgärder som krävs för att få tillbaka inflationen till 2%. Och det kommer vi att göra”, sade hon.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.