Lägre takt i tyska industrin än väntat

Under morgonen har flera makrodata inkommit. Däribland märks sjunkande takt i den tyska industriproduktionen. Analytikerna hade istället räknat med en ökning.
Lägre takt i tyska industrin än väntat - tyskland-flagg-900
Foto: Michael Probst/TT

Industriproduktionen i Tyskland sjönk oväntat med 0,2 procent i månadstakt i november, väntat var en ökning med 1 procent enligt Bloomberg.

Ytterligare makrodata från Tyskland under morgonen: Överskottet i Tysklands handelsbalans uppgick till 12,0 miljarder euro i november, väntat var 12,8 miljarder. Exporten ökade 1,7 procent på månadsbasis, vilket var bättre än väntade -0,2 procent. 

Från nordiskt håll kom siffror över industriproduktionen i Norge. Den ökade med 2,3 procent i årstakt i november, vilket var en lägre takt än månaden innan då ökningstakten uppgick till 6,9 procent.

Vi går över till Asien där Kärn-KPI i Tokyo ökade mer än väntat med 0,8 procent i årstakt i december. Det var samtidigt en ökning från 0,5 procent i november. Det japanska storbolagsindexet Nikkei 225 var i stort sett oförändrat under fredagshandeln. Börserna i Asien-regionen visade generellt ingen tydlig riktning i kölvattnet av kursnedgångar dagen innan efter Feds signaler om en snabbare än väntad minskning av stimulanser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.