Läkemedelsbolag åtalas för riggade priser

Det amerikanska justitiedepartementets konkurrensenhet har väckt åtal mot världens största generikatillverkare Teva, skriver Wall Street Journal.
Läkemedelsbolag åtalas för riggade priser - teva-900
Foto: Dan Balilty /TT
Bolagets enhet i USA anklagas för att ha riggat priserna på kolesterolmedicin och andra läkemedel. Åklagarna menar att detta förfarandet har inneburit åtminstone 350 miljoner dollar i överpris mot kunder under åren 2013 och 2015.

Teva motsätter sig anklagelserna och har vädjat till justitiedepartementet att lägga ner åtalet.

Förutom de finansiella konsekvenserna av beslutet kan bolaget även exkluderas från statliga sjukvårdsprogram. På grund av de allvarliga konsekvenserna väljer många av de anklagade företagen att inte gå till rätten och istället gå med på en uppgörelse. Liknande fall i år har inneburit uppgörelser om 195 miljoner dollar och 205,7 miljoner dollar för läkemedelsbolagen Novartis respektive Taro Pharmaceuticals.

Teva hade en årsomsättning på cirka 17 miljarder dollar och är ett av de största läkemedelsbolagen globalt omsättningsmässigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.