Landet som kan bli en ny tigerekonomi

Enligt PWC har landet potential att bli en av de snabbast växande ekonomierna fram till år 2050, skriver Bloomberg.

Kapitalet strömmar in till Vietnam från bland andra bolagsgiganter som Samsung och Intel. Tillverkningskostnaderna är låga och det politiska läget är stabilt. Det är några av orsakerna till att PWC pekar ut landet som en av de stora vinnarna under de närmaste 35 åren.

– Landet har alla ingredienser som krävs för en snabb tillväxt om det kan hantera utmaningarna som finns inom den statliga sektorn, säger Vikram Nehru, vid The Carnegie Endowment for International Peace, till Bloomberg.

Redan under fjolåret blev Vietnam den största sydostasiatiska exportören till USA– före exempelvis Thailand och Malaysia, skriver nyhetsbyrån.

– Vietnam är den stora vinnaren på att Kina förlorar i konkurrenskraft på grund av stigande löner, säger Frederic Neumann, analytiker på HSBC.

Enligt PWC-rapporten The World in 2050 kan Vietnams BNP växa med i genomsnitt 5,3 procent per år fram till 2050. Det som talar för en stark tillväxt är bland annat demografin. År 2013 var 40 procent av Vietnams 90 miljoner invånare mellan 15 och 49 år gamla, skriver Bloomberg. En annan sak som talar för Vietnam är de ovan nämnda lönekostnaderna. Den genomsnittliga månadslönen i landet var 197 dollar under 2013, jämfört med 391 dollar i Thailand och 613 dollar i Kina.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets