Lannebo Fastighetsfond säljer av SBB och köper Kojamo

Lannebo Fastighetsfond steg 4,4% i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,9%.
Tobias Kaj och Philip Hallberg.
Tobias Kaj och Philip Hallberg.

Sedan årsskiftet har fonden minskat 4,7% och är därmed sämre än index som har minskat 1,7%. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Philip Hallberg och Tobias Kaj.

Inledningsvis skriver förvaltarna att börsen fortsätter sky hyresbostäder trots låg operationell risk och flera genomförda transaktioner.

Flertalet bolag i portföljen föll tvåsiffrigt under månaden, därtill NeoBo, Svenska Nyttobostäder, K2A samt Oscar Properties och SBB.

Starkast utvecklades Stendörren och Atrium Ljungberg som steg tvåsiffrigt. Bolagets tre största innehav Sagax, Balder och NP3 gick bättre än sektorn som helhet under månaden.

Förvaltarna sammanfattar de 23 kvartalsrapporter som inkom under månaden enligt följande: Ökat driftnetto om 15 procent jämfört med samma period i fjol, generellt sett tillväxt i jämförbart bestånd samt att uthyrningsgraden har förbättrats. Däremot har nettouthyrningen varit svagare senaste kvartalen, främst i Stockholm.

Under månaden sålde K2A i två affärer nyproducerade hyresrätter i nivå med det bokförda värdet. Även Trianon sålde hyresrätter primärt i Skåne i nivå med det bokförda värdet.

SVÅRT ATT FÖRSTÅ BÖRSEN

”Kombinationen av bevis i transaktionsmarknaden för att värden är rimliga samt den låga operationella risken för hyresrätter gör att vi har svårt att förstå att börsen ställer sig så avvaktande till segmentet”, skriver förvaltarna.

En investering i Kojamo blev fondens största köp under månaden. Aktiens utveckling har varit svag då bolaget brottats med stigande vakanser och en stor värdenedskrivning i bokslutet.

”Antalet färdigställda lägenheter kommer gå ned under kommande kvartal vilket vi bedömer kommer att ge stöd åt såväl hyresnivåer som uthyrningsgrad från andra halvåret 2023 givet att urbaniseringen till Helsingfors är fortsatt stark”, skriver förvaltarna.

Fonden har även ökat innehavet i Catena, då förvaltarna menar att bolaget har en stabil operationell utveckling och låg finansiell risk. Innehavet i Nyfosa ökades även under månaden.

Fonden sålde av hela innehavet i SBB då de fruktade att bolaget får en nedgraderad rating och att förstärkningen av balansräkningen går långsamt trots stora genomförda försäljningar. Innehaven i Diös och NP3 minskades även under månaden.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Sagax, Balder och NP3 Fastigheter med portföljvikter om 9,5, 9,5 respektive 7,8 procent.

Lannebo Fastighetsfond, % april, 2023
Fond MM, förändring i procent 4,4
Index MM, förändring i procent 3,9
Fond i år, förändring i procent -4,7
Index i år, förändring i procent -1,7

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets