Leveransmiss kan tynga Teslas resultat

Teslas leveranser under det första kvartalet blev betydligt lägre än väntat och bolaget flaggar för att det kan få en negativ resultateffekt.

Det framgår av elfordonstillverkarens rapport över produktion och leveranser under det första kvartalet 2019.

Teslas Model 3-leveranser uppgick till 50.900 fordon under det första kvartalet 2019, vilket var färre än Bloomberg News snittestimat som låg på 51.750 stycken.

Under kvartalet levererade Tesla totalt cirka 63.000 fordon, 110 procent fler än motsvarande kvartal i fjol men 31 procent färre än föregående kvartal. Analytikernas estimat låg kring 76.000 fordon totalt.

En ”massiv” ökning av leveranser till Europa och Kina tillsammans med ”många utmaningar som påträffades för första gången”, gjorde att Tesla den 21 mars bara levererat hälften av den totala siffran för kvartalet.

”Detta gjorde att ett stort antal fordonsleveranser flyttades till andra kvartalet”, heter det.

Vid utgången av första kvartalet var cirka 10.600 fordon i transit till kunder.

”På grund av lägre än förväntade leveransvolymer och flera prisjusteringar, räknar vi med att första kvartalets nettoresultat blir negativt påverkat. Men ändå avslutade vi kvartalet till tillräcklig kassa”, skriver bolaget.

Tesla bekräftar sin tidigare prognos om 360.000-400.000 fordonsleveranser för helåret 2019.

”Givet att Teslas fordonsproduktion för närvarande helt sker från en fabrik i San Francisco-området men måste levereras till kunder runt om i hela världen kan produktionen komma att bli väsentligt högre än leveranserna, vilket var fallet under detta kvartal då produktionen översteg leveranser med 22 procent”, skriver Tesla.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.