Linde: USA ger Sverige säkerhetsförsäkringar vid Nato-ansökan

Sverige kommer att erhålla säkerhetsförsäkringar från USA vid en eventuell Nato-ansökan. Det enligt utrikesminister Ann Linde, rapporterar SVT Nyheter.
Linde: USA ger Sverige säkerhetsförsäkringar vid Nato-ansökan - ann-linde-900
Ann Linde. Foto: Burhan Ozbilici/TT
Det var efter ett möte i Washington med den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken som Ann Linde gjorde uttalandet. Linde betonar att det inte rör sig om några säkerhetsgarantier. På frågan vad som är säkerhetsförsäkringar, svarar Ann Linde:

“Det skulle betyda att Ryssland får klart för sig att om man riktar negativa aktiviteter mot Sverige, vilket man hotat med, så är det ingenting som USA bara skulle låta passera obemärkt utan att göra någonting”, säger hon till SVT.

Enligt SVT:s expert Mats Knutsson kan säkerhetsförsäkringar betyda flera olika saker, allt från gemensamma övningar till amerikanska krigsfartyg i Östersjön.

Tyskland har tidigare gett ett liknande besked om en eventuell svensk Nato-ansökan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.