Linus Torvalds: ”Jag är ingen idealist”

Linus Torvalds har gett världen ett fritt operativsystem, som skrämmer självaste Microsoft. Nu ger han sig på Intel.

Som nästan alla andra som arbetar med gratisoperativsystemet Linux har Linus Torvalds (Linux skapare och “chefredaktör”) ett jobb som ger lön också. Sedan tre år tillbaka arbetar han som programmerare på det mytomspunna Transmeta, som i veckan presenterade sin första produkt: mikroprocessorn Crusoe.

Linux har redan hunnit bli ett reellt hot mot Microsoft, och ligger bakom flera av de mest spektakulära kursvinnarna på Nasdaq på sistone. Transmeta har däremot siktet inställt på den jättelika processortillverkaren Intel.

Vad har du för förhoppningar på mikroprocessorn Crusoe?

– Crusoe har varit ett jätteintressant tekniskt projekt. Vi fortsätter med den tekniska forskningen och gör nästa innovation av produkten, sådant som den normala användaren inte kommer att se.

Kommer du att släppa arbetet med operativsystemet Linux?

– Jag har hela tiden jobbat samtidigt med Crusoe och Linux. Linux gör jag för det är mitt kärleksarbete. Crusoe är ett jobb, och ett intressant sådant.

Hur stor är marknaden för Crusoe?

– Jag tror inte jag är den rätta personen att fråga, men vi går definitivt mer mot den mobila marknaden. Vi hoppas att Crusoe ska komma in i just sådana produkter som jag skulle vilja använda själv; lätta batteridrivna saker som man kan ta med sig, som en Palm Pilot. Men för vanliga användare är det snarast en fråga om att istället för att bara få textversionerna av websidorna, så får man hela internet med grafik, färger och rörelse.

Linux är open source (dvs. öppen källkod, fri för alla att använda och modifiera). Hur kommer det sig att inte Crusoe blev det?

– Det har faktiskt diskuterats internt. En av orsakerna var att programmet som kör på Crusoe inte fungerar på något annat än Crusoe. Det är gjort speciellt för processorn, så det är närmast en del av processorn. Det är fråga om en marknadsföringssak och en strategisak; inte något som jag kan svara på som ingenjör.

Du framställs ju ofta som en idealist, känns det som om du nu lämnat det idealistiska?

– Jag har nog aldrig varit så idealistisk. Orsaken till att jag använde open source i Linux var att jag tycker att det var en jättebra idé. Och den fungerade väldigt bra. När jag gör någonting för att jag tycker om att göra det så vill jag dela med mig åt andra. När jag är en del av ett företag så ser jag mycket väl båda sidorna av saken. Jag har varit jätteglad över att det (open source) ändå har diskuterats på ganska hög nivå inom Transmeta, och det är nog någonting som kan bli en verklighet i framtiden.

Från att lägga ut programvara gratis på internet arbetar du nu i ett kommersiellt företag. Finns det någon konflikt?

– Nej, jag gjorde inte det (Linux) för att jag är religiöst övertygad om att det är dåligt med programvara som inte görs på det viset, utan för att jag trodde att det var en bra idé. Och i det fallet var det en utmärkt bra idé. Men samtidigt förstår jag att de människor som betalar min lön också får besluta vad slutresultatet blir.

Hur mycket ny programvara har ni plockat fram till den nya webbplattan (ett tänkt användningsområde för Crusoe)?

– Vi vill bygga infrastrukturen som gör det möjligt för andra att bygga webbplattor. Hela idén är att man kan köra helt omodifierad Linux och helt omodifierad Windows på vår processor. Men vi har skrivit en liten del programvara för att visa egenskaperna, det är mer en demonstrationsmöjlighet att visa: “titta, med vår processor kan ni göra saker som ni inte riktigt har kunnat göra förut”.

Vilket kommer att påverka industrin mest: Transmeta och Crusoe, eller Linux?

– Jag tror att Linux redan har påverkat industrin genom att få människor att tänka på ett nytt sätt om hur man kan framställa programvara. Jag tror att det är en jättestor förändring och jag hoppas att den kommer att fortsätta. Men samtidigt hoppas jag att folk kommer att komma ihåg Crusoe också, genom att helt enkelt göra en ny sorts internet med den här trådlösa delen.

Jag är själv, fastän jag kommer från Finland och är jätteglad över hur bra Nokia gör saker, inte riktigt övertygad om att WAP-teknologin är vad jag själv skulle vilja ha. Och jag tror och hoppas att vi kommer att vara en del av det som ändrar den trådlösa internet till en mera fullständig lösning.

Läs mer om Transmeta och Linus Torvalds på sid. 40-41.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice