Sverigefonderna som gått bäst i år – Öhman toppar

Sverigefonderna som har presterat bäst i år har stigit mellan 28 och 30%, enligt Morningstar. Här hittar du årets bästa och sämsta Sverigefonder.
Flera svenska miljardärer har köpt aktier i tredje kvartalet.
Flera svenska miljardärer har köpt aktier i tredje kvartalet.

30%. Så mycket har Öhman Sverige Fokus D stigit under 2021. Öhman Sverige Fokus A har klättrat nästan lika mycket och är upp 29,45% sedan årsskiftet. De båda fonderna är därmed årets bästa Sverigefonder, enligt Morningstar.

Ytterligare en Öhman-fond – nämligen Sverige Fokus B – skuggar på tredje plats med en uppgång på 29,39%. Det framgår av data som utlästs vid 14.30-tiden på tisdagen. Veoneer, Astra och Nibe är de största innehaven i de tre fonderna.

På fjärde plats på listan över årets bästa Sverigefonder finns Enter Sverige Pro som gett sina andelsägare en avkastning på 29,15%. Där väger i stället Arjo, Traox och Medicover tyngst i portföljen.

Trendbrott – negativt sparande i aktiefonder

SEB Stiftelsefond har klättrat 28,41% sedan årsskiftet och hamnar på femte plats. Därefter kommer ytterligare en rad SEB-fonder.

Om man vänder på steken och istället listar de Sverigefonder som gått sämst så ser man att Lannebo Sverige Hållbar B och Lannebo Sverige Hållbar A gått sämst. De har avkastat 10,83 respektive 11, 1%.

Prior Nilsson Sverige Aktiv B har också akterseglats av index i år och har klättrat 12,82%.

I augusti uppvisade aktiefonder ett nettouttag ur aktiefonder på 6,5 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

”För första gången sedan oktober ifjol noteras ett negativt nettosparande i aktiefonder. Det är tydligt att de aktiva spararna intar en försiktigare position med inflöden i de mindre riskfyllda bland- och räntefonderna. Trots minskade restriktioner i allt fler länder tycks spararna känna en osäkerhet inför smittspridningen och den amerikanska centralbankens signal om minskade stödköp”, sa Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, när statistiken släpptes.

Hittills i år har en stor del av de fondsparande svenskarnas pengar hamnat just i Sverigefonder. Mellan januari och augusti nettosparades det 32 miljarder kronor i denna fondkategori. Ännu mer satsades på globalfonder – 40 miljarder. Totalt investerades det närmare 84 miljarder i aktiefonder under årets åtta första månader.