Aktierna som miljonärerna köper och säljer just nu

Vilka aktier har miljonärerna köpt den senaste månaden? Här är listorna på hur Avanzas private banking-kunder agerat under börsoron i maj.
börsen, aktier
Foto: TT

Maj månad inleddes med en flash crash där index inom några minuter sjönk cirka 8% för att sedan snabbt återhämta sig. Efter detta präglades årets femte månad av stora rörelser på dagsbasis där det var vanligt att index rörde sig mer än 1% dagligen. OMXS 30 slutade också för femte månaden i rad på röda siffror, -0,79%.

Men hur har miljonärerna agerat under börsoron? Listan över de aktier som nettoköptes mest av Avanzas private bankning-kunder under månaden toppas av Investor B. Avanza noterar att insynspersoner har köpt aktier för cirka 5 miljoner kronor i Investor i maj.

”På temat insynsköp återfinns även Hennes & Mauritz B där storägaren Stefan Persson köpt aktier till ett belopp om 522 miljoner kronor. I Tele2 däremot har storägaren Kinnevik valt att avyttra ett stort antal aktier, 30% av sitt innehav motsvarande ett belopp om cirka 6 miljarder kronor. Jag noterar att aktiviteten av insynstransaktioner är hög för tillfället”, skriver Johan Hagberg, kundansvarig för Private Banking, i en uppdatering.

Mest köpta aktierna  Kursutveckling i maj
Investor B -4%
SBB B -12%
Skanska B -11%
SBB D -2%
Castellum -3%
H&M B 8%
Volvo b 8%
Sandvik 6%
Nibe Industrier B -13%
Tele2 B -8%
Mest sålda aktierna Kursutveckling i maj
Swedish Match* 28%
LeoVegas* 42%
GHP Specialty Care*
Volvo Car B 10%
Telia Company -2%
Lundin Energy 15%
Akelius Residential Prop. D 1%
Svedbergs B* -3%
Zalando SE 0%
Scandi Standard 7%
*Pågående bud av bolagen.

På en andraplats på listan kommer SBB B och på en tredjeplats Skanska B. Såväl Nordnets som Avanzas privatsparare har också lockats av SBB under månaden.

”Privatspararnas förtroende för SBB är till synes cementerat och antalet ägare har ökat 44% under året. Den troliga förklaringen till månadens köp handlar om att bottenfiska en eftersläntrare i en sektor med ljusglimtar samt förhoppningar om indexinkludering i OMXS30”, sade Avanzas sparekonom Nicklas Andersson nyligen.

Bland aktierna som nettosåldes mest av miljonärerna under maj syns flertalet bolag som fått bud om uppköp. Här noteras att buden på Svedbergs och GHP Specialty Care kom innan maj men att många sparare valt att ta hem vinsten genom försäljningar istället för att tacka ja till buden.

Även vad gäller budet på Swedish Match har många sparare valt att sälja sina aktier istället för att fullfölja uppköpsprocessen, noterar Johan Hagberg.

”Aktien handlas nu några procent under budkursen vilket indikerar på att marknaden inte är helt säker på att uppköpet faktiskt kommer gå igenom. Sist men inte minst har också LeoVegas sålts av under månaden där det också kommit ett bud på bolaget. Budet kom från MGM Resorts 2/5 på en kurs om 61kr/aktie. Här tycks marknaden vara mer övertygad om att uppköpet kommer gå igenom då aktien handlas till dryga 60kr”, skriver han.

Miljonärerna dras till Sverigefonder

Vad gäller fondhandeln är Sverigefonder fortsatt den kategori som lockar flest nya köp. Listan över de mest köpta fondkategorierna är också väldigt lik föregående månads, men med undantaget att tillväxtmarknader tagit över fjärdeplatsen från ny teknik. Att globalfonder åter missar att knipa förstaplatsen kan enligt Avanza ha att göra med att dollarkursen ligger kvar på en hög nivå.

Listan över de mest sålda fondkategorierna toppas av Brasilienfonder, då hög inflation och stigande ränta fått investerare har valt att lämna specifika Brasilienfonder för att bredda sig mot bredare tillväxtfonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets