Trendbrott – negativt sparande i aktiefonder

Aktiefonder uppvisade - för första gången sedan oktober - nettouttag i augusti. Samtidigt noterade övriga fondkategorier insättningar. Det visar siffror från Fondbolagens förening.
Trendbrott – negativt sparande i aktiefonder - johanna-englundh-dator-900
Johanna Englundh, kvinna vid dator. Foto: Karl Gabor, Isabell Höjman/TT

Fondförmögenheten i Sverige ökade under augusti med närmare 123 miljarder kronor. Vid slutet av månaden uppgick den till rekordhöga 6 560 miljarder. Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 110,7 miljarder kronor och hela 83,9 miljarder har nysparats i aktiefonder såhär långt under 2021. Dock bröts den starka trenden för aktiefonder i augusti.

Samtidigt som nysparandet i fonder uppgick till 4 miljarder kronor i augusti, noterade aktiefonder nettouttag på 6,5 miljarder. Detta trots att utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader var positiv och värdet på Stockholmsbörsen steg med 0,5%, inklusive utdelningar.

”För första gången sedan oktober ifjol noteras ett negativt nettosparande i aktiefonder. Det är tydligt att de aktiva spararna intar en försiktigare position med inflöden i de mindre riskfyllda bland- och räntefonderna. Trots minskade restriktioner i allt fler länder tycks spararna känna en osäkerhet inför smittspridningen och den amerikanska centralbankens signal om minskade stödköp. Men kom ihåg att man som långsiktig sparare oftast gör bäst i att hålla fast i sin strategi och fortsätta månadsspara i ur och skur”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Störst var uttagen från Sverigefonder, följt av Nordenfonder och tillväxtmarknadsfonder. Dock noterade Europafonder, branschfonder och globalfonder nettoinflöden i augusti.

Merparten av nysparandet i aktiefonder har i år tillfallit globalfonder och Sverigefonder. De har noterat nettoinsättningar på 40 respektive 32 miljarder kronor.

Samtidigt som aktiefonder noterade nettouttag noterade övriga fondkategorier nettoinsättningar. Nettoinsättningarna för korta räntefonder och långa räntefonder låg på 4,2 respektive 3,6 miljarder kronor. För blandfonder låg nettoinflödet på 2,4 miljarder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets