Ljusning i sikte för exportföretagen

Den finansiella situationen för Sveriges stora exportföretag ser betydligt ljusare ut än i våras. Det visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK).
Foto: Johan Nilsson / TT

Drygt fyra av tio företag, 43%, bedömer att deras finansiella situation kommer att stärkas under det närmsta året. I våras var motsvarande andel endast ett företag av tio.

”De stora exportföretagen visar på en stark återhämtning och det finns gott om kapital på marknaden, vilket är glädjande eftersom nästan halva Sveriges BNP utgörs av export. God tillgång till finansiering är avgörande för den svenska exportindustrins konkurrenskraft”, säger Jens Hedar, chef för affärssegmentet Stora företag på SEK, i ett pressmeddelande.

Andelen exportföretag som tror på en sämre finansiell situation har minskat kraftigt. I våras trodde sex av tio, 59%, att deras finansiella situation skulle försvagas under det närmsta året. Nu har den siffran krympt till blott ett av tio företag, 9%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.