LO anpassar ej lönekrav till låg inflation

Den fackliga paraplyorganisationen LO kommer inte att anpassa sina lönekrav i kommande avtalsförhandlingar till att inflationen i Sverige för närvarande är lägre än Riksbankens mål på två procent, uppger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

“Våra lönekrav kommer aldrig att anpassas till att Riksbanken inte klarar sin målsättning på 2 procent. Det kan du se som ett löfte från svenska fackföreningsrörelsen: Vi kommer inte att anpassa oss till den här superlåga inflationen. Den är skadlig för Sverige. Vi kommer att fortsätta kräva löneökningar en bit över 2 procent”, säger Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju med SIX News under Almedalsveckan.

Lägre inflation innebär att reallönerna utvecklas starkare än om inflationen hade varit högre.

LO-basen anser att det vore skadligt för ekonomin ifall LO anpassade sina lönekrav utifrån en förväntan om att inflationen eventuellt inte kommer att nå upp till Riksbankens mål framöver.

“Det vore skadligt för ekonomin, och den största faran är att det väldigt kortsiktigt skulle höja kronvärdet”, resonerar ordföranden för LO som har flera medlemsförbund inom exportsektorn.

Den fackliga paraplyorganisationen hoppas att Riksbanken vid torsdagens penningpolitiska besked sänker styrräntan från 0,75 till 0,25 procent.

“Det är väldigt farligt för svensk ekonomi att vi har så låg inflation. Man glömmer ju ofta att inflation är ett viktigt smörjmedel i ekonomin och i dag bidrar ju den låga inflationen till att vi har alldeles för hög arbetslöshet. Vi hoppas att Riksbanken nu sänker räntan som man ska göra enligt alla ekonomiska råd och experter. Vi hoppas de sänker till 0,25 procent, men vad jag vet efter att ha bråkat med dem mycket om räntan under två år är att de kommer att sänka till 0,50 procent. Kritiken kommer att fortsätta och sedan sänker de någon gång i höst”, förutspår Karl-Petter Thorwaldsson.

“Bättre att göra det proaktivt. Hade de gjort det när LO föreslog det sommaren 2012 hade vi haft en annan ekonomisk utveckling. Tyvärr har ju andra spöken härjat för Riksbanken som gör att de inte har gjort det”, säger han angående att Riksbanken har vägt in hushållens växande skulder och därför fört en något mindre expansiv penningpolitik.

Analytiker och ekonomer räknar likt Thorwaldsson med att Riksbanken sänker reporäntan från 0,75 till 0,50 procent vid torsdagens besked. I SIX News sammanställning räknar 12 av 12 bedömare i sina huvudscenarier med just en sådan sänkning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.