Locket på inför Ericssons stämma
AMF Pension, som tidigt var ute och kritiserade ledningens informationsgivning.
”Både Kurt Hellström och Lars Ramqvist har ringt upp oss och vi har haft mycket bra samtal och fört viktiga resonemang. Vi är nöjda med de besked vi fått”, säger AMF:s VD Christer Elmehagen, som dock inte vill berätta vad som har sagts.
”Avsikten med vår kritik var aldrig att dra igång någon lynchstämning runt vare sig bolaget eller ledningen utan att påtala de brister som fanns i informationsgivningen. Att sedan stormen accelererade med den här hastigheten var snarare olyckligt. Ledningen behöver lugn och ro för att arbeta med de frågor som är viktiga för företagets framtida utveckling”, säger han.
Annars tyder mycket på att Aktiespararnas utspel igår, där de krävde att Lars Ramqvist ersätts av Percy Barnevik i samband på ordförandeposten, blir det sista tyngre uttalandet i Ericsson-frågan före stämman. Bolagets tyngsta ägare röstmässigt, Industrivärden och Investor, har redan sagt sitt genom att igår kommunicera att de står bakom sitt tidigare styrelseförslag. Bland övriga storägare är tystnaden kompakt efter de senaste dagarnas kritikstorm.
”Just nu är det väldigt mycket synpunkter i omlopp, i princip överallt. Vi kan inte kommentera varenda ny vändning den här frågan tar utan tänker spara våra kommentarer till stämman”, säger Anders Ek, VD för Robur och även föreslagen till den nomineringskommitté som tillsätts i samband med stämman.
Inte heller på Alecta vill man kommentera vare sig Aktiespararnas utspel eller Percy Barnevik som nytt ordförandenamn. Däremot bekräftar man att Ericssons tunga institutionella ägare imorgon möts för att diskutera rösträttsskillnaden i Ericsson.
”Det vilar ingen dramatik över mötet. De institutioner som står bakom den utredning som initierats i frågan kommer att samlas för att diskutera den”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta. Bakom utredningen, som initierades på Ericssons bolagsstämma förra året, står bland andra Alecta (före detta SPP) Skandia, Fjärde AP-fonden, Robur och SEB. Även om det är utredningen som står i fokus för mötet är det dock en inte alltför vågad gissning att Aktiespararnas förslag lär diskuteras.
I övrigt är det knäpptyst från Ericsson-ledningen, trots de senaste dagarnas massiva kritik – bland annat från internt håll.
Enligt Pia Gideon, informationschef på Ericsson, planeras ingen kommunikation innan stämman. ”Kurt Hellström har varit synlig i de stora medierna sedan vinstvarningen och svarat på en hel del frågor redan. Han kommer att vara tillgänglig i samband med stämman nästa vecka, liksom Lars Ramqvist. Vad gäller ifrågasättandet av hans förtroende som ordförande för bolaget är den frågan fortfarande helt och hållet upp till företagets ägare”, säger hon.
Intresset för vad som ska hända på stämman är dock mycket stort, såväl från medier som aktieägare. Intresset för stämman, som hålls i Globen nästa onsdag, är redan stort. Enligt en lägesrapport från Ericsson har redan 3 700 personer anmält sig, vilket kan jämföras med att 3 200 anmälda dök upp i samband med förra årets stämma.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.